Objavljeno: 21.09.2015 u 17:24 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Iskustvo jednog doktora: Alkalna prehrana mi je omogućila život bez bolesti!

Princip koji on predlaže je jednostavan, ali strog

doktor-mladi

Mnoge slavne osobe zaklinju se u alkalnu prehranu i tvrde da je upravo ona odgovorna za njihovo zdravlje i mladolik izgled.

Ideja je da izuzetno kisela hrana izaziva bolesti i upalne procese i da je treba mijenjati sa baznom odnosno alkalnom hranom.

Kako biste bili zdravi, lijepi, energični i izgubili višak kilograma, trebate znati da su uzroci bolesti i pretilosti kiseline i upale”, tvrdi nutricionist i kiropraktičar dr Daryl Gioffre, koji je savjetovao brojne holivudske zvijezde.

On tvrdi da je i sam uspio izgubiti više od 20 kilograma i oslobodio se ovisnosti o šećeru upravo zahvaljujući takvom vidu prehrane. Sada se 80 posto vremena hrani upravo tako i kaže da ima više energije nego kad je bio u dvadesetim godinama života, iako mu je sada 40.

Trčim triatlon i ultramaraton. Ne sjećam se kad sam posljednji put bio bolestan “, kaže on.

Princip koji on predlaže je jednostavan, ali strog: morate iz prehrane barem na neko vrijeme izbaciti mliječne prerađevine, alkohol, meso, kavu, šećer i gluten. Umjesto toga predlaže da se prehrana obogati zelenim lisnatim povrćem i drugim “baznim namirnicama”. Treba izbjegavati i puno voća, jer je prema principima alkalne prehrane šećer – šećer, ma u kom obliku dolazio.

Jedna od zabluda je da se ovakvom prehranom mijenja pH vrijednost krvi. Međutim, to nije moguće jer vaše tijelo strogo regulira pH vrijednost i prehrana ne može utjecati na to. S druge strane, ako jedete previše kiselu hranu, tvrdi dr Gioffre, tijelo će održavati istu pH razinu na uštrb zdravlja kostiju i srca, jer će izvlačiti alkalne minerale iz vlastitih resursa!

On preporuča da se nakon jednotjednog pridržavanja unošenja isključivo alkalne hrane, zadržite na sličnom režimu i da barem 60-70 posto vaše prehrane do kraja života čine upravo bazne namirnice.

Ljudi misle da zdrav život podrazumijeva eliminaciju svih namirnica koje volite. To nije točno. Treba uživati ​​u procesu, da biste cijenili zdravlje”, kaže on.

Što jesti?

Jedite ovo ako želite alkalizirati svoju prehranu:

– avokado
– brokula
– prokulice
– kupus, kiseli kupus
– heljda
– mrkva
– cvjetača
– celer
– tikvice
– orijentalne gljive shitake, maitake,
– gljive poput bukovača, lisičarki i šampinjona
– morske alge kao što su nori, kombu, wakame
– vlasac
– smokve
– laneno ulje
– krastavac
– češnjak
– grejpfrut
– soja i sojini proizvodi
– banana
– sojine klice
– alfalfa klice
– grožđe
– zelene mahune
– med
– kivi
– poriluk
– limun i limeta
– zelena salata
– mango
– proso
– masline i maslinovo ulje
– luk
– naranče
– papaja
– peršin
– kruške
– zeleni grašak
– ananas
– kvinoja
– rotkvice
– špinat
– jagode
– rajčica
– lubenica
– divlja riža
– buča
– sezamove sjemenke, tahini – sezamov namaz

Hrana s kojom valja biti oprezan

– Kiselu reakciju u tijelu najčešće izazivaju bjelančevine i to ponajviše one životinjskog podrijetla, te se smatra da za svakih suvišnih 10 g bjelančevina koje unesemo – izgubimo 100 mg kalcija mokrenjem. Stoga ne pretjerujte s unosom bjelančevina.

– Gazirana pića jer su izrazito bogata fosforom, mineralom koji izaziva gubitak kalcija kada se uzima u većim količinama.

– Ne više od tri kave na dan jer kava izaziva kiselost u tijelu pa čak neke statistike govore da bi često pijenje kave, više od tri na dan, moglo povećati pojavu osteoporoze za čak 82 posto.

– Rafinirane namirnice kao što su bijeli kruh, kolači i lisnata tijesta izazivaju kiselost u tijelu te tjeraju kalcij iz kostiju da poništi kiselu reakciju u tijelu.

– Oprez i s tamnim čajevima.

– Smanjite na minimum unos masne hrane.

– Pušenje i pijenje kave dvije su »prijateljski« povezane navike koje zajednički stvaraju kiselost tijela.

Izvor: stil.kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: