Objavljeno: 27.12.2013 u 16:15 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Žele od šampanjca – obavezno novogodišnje “piće”

Sigurni smo da ste već razmišljali o izboru pića za novogodišnju noć. Umjesto klasične ponoćne zdravice preporučujemo ovaj praznični žele od šampanjca.

zele-sampanjac-2

Tako ga je jednostavno napraviti, a idealan je za novogodišnju noć, rođendane i mnoga druga slavlja. Na divnom blogu Ericasweettooth smo pronašli ovu ideju. Sa ovim receptom dobićete 15 žele kockica, ali ako imate više gostiju možete i uduplati mjeru.

zele-sampanjac-3Sastojci:

  • 300 ml + 150 ml šampanjca
  • 1 kašika šećera
  • 22 gr želatina u prahu (oko 2,5 vrećice od po 9 gr ili 6 do 7 listića želatine)
  • Šećer za posipanje, krupni

Stavite 300 ml šampanjca u šerpicu i dodajte 1 kašiku šećera. Stavite i želatin i ostavite da se rastvori i omekša – oko 2 minute.

Stavite šerpu na šporet na najnižu temperaturu, zagrijavajte i mješajte dok se želatin u potpunosti ne rastvori – oko 2 do 3 minute. Sklonite sa šporeta, pa dodajte preostalih 150 ml šampanjca, pa sve izmješajte. Sipajte mješavinu u plitku tepsiju i ostavite da se ohladi na sat vremena (stavite u frižider).

Da biste isjekli kockice umočite tepsiju u toplu vodu ili stavite na krpu koju ste pokvasili toplom vodom, pa oštrim nožem pređite preko rubova da biste odvojili smjesu. Režite na kockice i prije služenja ih uvaljajte u šećer, pa u njih zabodite ukrasne čačkalice.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: