Objavljeno: 25.04.2015 u 9:18 | Hrana i piće | Komentara:

Zašto je dobro svaki dan jesti jagode

Iako jagode mogu da se jedu i van sezone, sada su najukusnije. Mnogo je razloga da iskoristite narednih nekoliko sedmica i svakodnevno uživate u jagodama.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Stari Rimljani smatrali su da imaju čudotvorne moći i koristili ih su za liječenje raznih bolesti, od depresije, preko nesvjestice do groznice, bola u grlu, kamenja u bubregu. Nisu bili daleko od istine jer aromatični crveni plodovi obiluju vitaminom C, folnom i amino-kiselinom, pa snižavaju holesterol i smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti.

Imaju malo kalorija, a ako ih jedete prije treninga, sagorjećete više kalorija, što se objašnjava visokim nivoom nitrata. Umjesto šlaga, pospite biber preko njih – nije tako ukusno, ali čuda čini za smanjenje obima struka. Kiseline u jagodama pomažu u izbeljivanju zuba, a koriste se i za njegu kože. Čuvena madam Talijen, sa francuskog dvora, kupala se u soku od deset kilograma jagoda. Ne morate ići tako daleko, dovoljno je da napravite masku za lice. Francuzi vjeruju da su jagode afrodizijak, pa ih služe mladencima na tradicionalnom doručku u obliku slatke kremaste supe.

Belgijanci su im posvetili muzej, a statistike pokazuju da su jagode omiljeno voće svakog drugog mališana. Inače, ovo je jedino voće koje sjemenke ima sa spoljne strane, a svaki plod ih sadrži oko 200.

Izvor: fokus.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: