Zašto je dobro svaki dan jesti jagode
Iako jagode mogu da se jedu i van sezone, sada su najukusnije. Mnogo je razloga da iskoristite narednih nekoliko sedmica i svakodnevno uživate u jagodama.
Stari Rimljani smatrali su da imaju čudotvorne moći i koristili ih su za liječenje raznih bolesti, od depresije, preko nesvjestice do groznice, bola u grlu, kamenja u bubregu. Nisu bili daleko od istine jer aromatični crveni plodovi obiluju vitaminom C, folnom i amino-kiselinom, pa snižavaju holesterol i smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti.
Imaju malo kalorija, a ako ih jedete prije treninga, sagorjećete više kalorija, što se objašnjava visokim nivoom nitrata. Umjesto šlaga, pospite biber preko njih – nije tako ukusno, ali čuda čini za smanjenje obima struka. Kiseline u jagodama pomažu u izbeljivanju zuba, a koriste se i za njegu kože. Čuvena madam Talijen, sa francuskog dvora, kupala se u soku od deset kilograma jagoda. Ne morate ići tako daleko, dovoljno je da napravite masku za lice. Francuzi vjeruju da su jagode afrodizijak, pa ih služe mladencima na tradicionalnom doručku u obliku slatke kremaste supe.
Belgijanci su im posvetili muzej, a statistike pokazuju da su jagode omiljeno voće svakog drugog mališana. Inače, ovo je jedino voće koje sjemenke ima sa spoljne strane, a svaki plod ih sadrži oko 200.
Izvor: fokus.ba