Objavljeno: 03.04.2014 u 18:34 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Zanimljivi hljebni fišeci

Obični sendviči i kiflice su postali dosadni. Vrijeme je za zamjenu. Hljebni fišeci su naš novi prijedlog. Napunite ih čime god poželite i smažite u trenu.

hlebni-fiseci-1

Možete ih premazati jajima, posuti susamom, makom ili čak šećerom i cimetom, pa napuniti čokoladom. Zvuči “njam”, zar ne? Posebno kada onako topli zamirišu. Ideju smo pronašli na blogu Food-ismyfriend.

Sastojci:hlebni-fiseci-3

Za tijesto:

  • 1/2 šolje (od 250 ml) mlijeka
  • 1/2 šolje vode
  • 3 kašike ulja
  • 1/4 šolje šećera
  • 1 umućeno jaje
  • 1 ½ kašičica soli
  • 2 ¼ kašičice instant kvasca
  • 3 ½ ili 4 šolje brašna

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka

Zagrijte malo vodu i mlijeko (da bude mlačkasto). Pomješajte u posudi sa uljem, šećerom i solju. Dodajte umućeno jaje i 2 šolje brašna, pa sve dobro izmješajte da se sastojci sjedine. Ubacite i instant kvasac, izmješajte dobro i ostavite na toplom otkriveno 10 minuta.

Uzmite mješavinu ponovo, pa lagano dodavajte ostatak brašna, mijesite, pa kada se tijesto krene lagano odvajati od stranica posude znači da je spremno. Potrebno je da ga mijesite još malo na radnoj površini – 5 do 8 minuta. Kada napravite kuglu od tijesta dodajte kašiku ulja, premažite lopticu i vratite tijesto u posudu premazanu uljem.

hlebni-fiseci-4Pokrijte plastičnom folijom i ostavite oko sat vremena na toplom dok se ne udupla.

Tijesto ponovo (poslije sat vremena) stavite na pobrašnavljenu površinu i premjesite. Podijelite na 8 do 12 komada (u zavisnosti koliko velike fišeke želite). Ostavite da odstoji 5 minuta.

Od svakog komada razvaljajte duguljasto “uže” oko 65 cm dugo. Namotavajte ga na valjkasti kalup (obložite ga aluminijumskom foljom i nauljite) kako je prikazano na fotografijama. Redajte fišeke na tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom još 30 minuta. Premažite umućenim jajetom pomješanim sa mlijekom i pospite makom ili susamom. Ako želite slatke fišeke samo ih prije pečenja pospite šećerom.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180C 20-tak minuta. Izvadite, stavite na žicu za hlađenje da se u potpunosti ohlade, pa onda skinite sa fišeka.

Kada se malo (ili u potpunosti) ohlade punite ih punjenjem po želji.

Za punjenje (predlozi):

  • Salata sa tunjevinom
  • Isjeckana šunka, krem sir, krastavci
  • Komadići pečene piletine ili svinjetine sa svježim povrćem i prelivom po želji
  • Topljena čokolada (ili čokoladni namazi) sa komadićima keksa ili plazme, posuti plazmom
  • Džem i izmrvljeni krekeri, …

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: