Objavljeno: 01.12.2013 u 23:14 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Totalno čokoladni kolačići sa aromom kafe i vanilije

Ako ste već počeli razmišljati o tome šta bi se, od slatkog, moglo naći na meniju za dolazeće novogodišnje praznike, onda možete uzeti u razmatranje i ovaj desert. Donosimo vam recept za odlične čokoladne kolačiće sa aromom kafe i vanilije.

Photographs for Food52

Sastojci:

120g putera (plus puter za tepsiju)
150g gorke čokolade
1 šolja brašna
1 kašika espresso kafe (može i instant, a možete je potpuno izostaviti)
¼ šolje kakaoa
½ kašičice soli
1 šolja šećera
¾ šolje smeđeg šećera
3 veća jaja
½ kašičice ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni C. Puterom namažite tepsiju za mafine. Istopite puter i čokoladu u velikoj šerpi sa debljim dnom dok smjesa ne postane glatka. U posudi sa strane pomiješajte brašno, espresso kafu, kakao i so.

Maknite šerpu sa šporeta i umiješajte šećer i smeđi šećer. Dodajte zatim jaja, jedno po jedno, dobro miješajući poslije svakog. Zatim dodajte ekstrakt vanilije. Na kraju dodjte smjesu sa brašnom i miješajte dok smjesa ne postane homogena.

Smjesu sipajte u tepsiju za mafine, a možete koristiti i papirne korpice za pečenje. Pecite na srednjoj temparaturi 10 do 15 minuta da dobijete vlažne, mekane mafine, a ako preferirate pečenije, produžite pečenje minutu ili dvije.

Kada se dovoljno ohlade da ih možete uzeti u ruku, nježno ih izvadite iz tepsije i pustite da se ohlade. Prije posluživanja ih možete posuti šećerom u prahu.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: