Objavljeno: 12.12.2013 u 7:48 | Hrana i piće, Ideje i Savjeti | Komentara:

Sunčeva svjetlost, sok limete i limuna čine vodu pitkom

U potrazi za jeftinim i učinkovitim načinom da se brzo poboljša kvaliteta pitke vode, istraživači su otkrili da sok limete u vodi koja je tretirana solarnom metodom dezinfekcije uklanja mjerljive razine štetnih bakterija poput Escherichije coli.

limeta

U zemljama gdje je dostupnost pitke vode niska, UNICEF preporučuje (ali kao metodu krajnje nužde) 1-2 litre vode u plastičnoj boci ostaviti na suncu 6 sati. To uklanja većinu štetnih uzročnika bolesti, ali naravno dvojbe o štetnosti plastične ambalaže ostaju. No, kada se tome doda sok limete ili limuna, u vodi su nakon svega 30 minuta značajno neutralizirani i ubijeni mnogi mikroorganizmi koji uzrokuju proljev te Escherichia coli.

Količina soka koja je djelotvorna je 30 mililitara soka agruma na 2 litre vode.

Izvor: www.kakolijeciti.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: