Objavljeno: 06.12.2013 u 15:53 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Suhi slatki kolači sa brusnicama [Recept]

Donosimo vam jedan odličan zimski desert, a posebno će se dopasti ljubiteljima brusnice. U market po jedno pakovanje suhih brusnica i pravimo ove suhe kolačiće. Pogledajte recept:

kolaci-od-brusnice

Sastojci:

3 veća jaja
2 šolje šećera
¾ šolje putera (isjeći na kockice, na sobnoj temperaturi bar 1 sat)
1 vanilin šećer
2 šolje brašna
1 kašičica soli
2 ½ šolje brusnica (pakovanje od približno 350 g)

Preljev (ako želite):
¼ šolje putera
¼ šolje smeđeg šećera
1 šolja oraha

Uputstvo:

Zagrijte rernu na 175 stepeni C. Blago pouljite kalup za tortu promjera 25 cm. Mikserom mutite jaja, šećer i vanilin šećer dok se volumen ne udvostruči (a dok jaja ne posvijetle). Dodajte puter i nastavite mutiti naredne 2 minute. Zatim dodajte brašno i so, te brusnice, miješajući ručno kašikom ili spatulom. Smjesa će biti poprilično gusta, pa je nježno rasporedite po tepsiji.

Ako pripremate topping za ovaj kolač, uradite sljedeće:

Rastopite puter u tavu na srednjoj temepraturi. Dodajte šećer i promiješajte. Dodajte orahe i kuhajte oko 2 minute, dok šećer i puter ne postanu sjajni i dok se dobro ne povežu sa orasima. Prelijte preko smjese u tepsiji. Pecite 60 do 80 minuta. (Ako kolač pečete u nekoj većoj tepsiji, počnite provjeravati ranije da li je kolač gotov.) Prekrijte kolač alufolijom zadnjih pola sata pečenja kako biste izbjegli smeđu boju (naročito u slučaju ako koristite topping). Gotov kolač hladite 20 minuta, pa odvojite bočni dio kalupa. Ostavite da se hladi još sat vremena.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: