Objavljeno: 27.07.2013 u 10:53 | Hrana i piće | Komentara:

Sojino mlijeko: rješenje za djecu koja ne podnose laktozu

Shutterstock

Shutterstock

LAKTOZA je vrsta šećera koja se nalazi u kravljem mlijeku. Mala količina mlijeka u organizmu potiče proizvodnju enzima laktaze koji onda laktozu rastavlja na manje šećere poznate kao glukoza i galaktoza koje tijelo može probaviti i pretvoriti u energiju. Djeca netolerantna na laktozu ne proizvode dovoljno ovog enzima pa pri konzumaciji hrane koja sadrži laktozu ona ostaje neprobavljena sve dok ne dođe u debelo crijevo gdje počinje fermentirati. To može uzrokovati gastrointestinalne smetnje kao što su plinovi, nadutost, bol u trbuhu, mučnina i proljev.

Ponekad djeca koja ne podnose laktozu smiju pojesti namirnice koje ju sadrže u malim količinama, ali to sve ovisi o težini njihova stanja. Najbolji način da se izbjegnu problemi s probavom je da se prestane s konzumacijom mliječnih proizvoda. Ponekad, izbjegavajući mliječne proizvode, roditelji mogu izostaviti važne faktore u prehrani djece, kao što je kalcij. Kalcij je posebno važan za djecu, jer ona rastu i potrebna im je dovoljna količina kalcija za zdrave i snažne kosti. Odlična zamjena je sojino mlijeko koje je obogaćeno kalcijem i drugim vitaminima važnima za razvoj djece. Sojino mlijeko radi se od zrna soje koja se namaču, melju i miješaju s vodom. Kako nije životinjskog porijekla, ovo mlijeko nema kolesterola i sadrži minimalno masnoće. Njegova hranjiva vrijednost slična je kravljem mlijeku. Imaju sličnu količinu proteina, vitamina A, D, B2 i B12. Sojino mlijeko nije samo dobra zamjena za kravlje mlijeko, dobro je za cijelu obitelj, jer snižava kolesterol te štiti od osteoporoze i sličnih problema.

Prelazak na sojino mlijeko je jednostavan. Većina djece voli njegov okus, posebno mlijeka s aromom vanilije ili čokolade. Od ovog mlijeka možete raditi smoothies, smrznute slastice, vruću čokoladu ili kuhati s njim. Jednostavno kravlje mlijeko iz recepta zamijenite običnim sojinim mlijekom ili onim s okusom vanilije.

Kao i sa svom novom hranom, dijete će vjerojatno nekoliko puta trebati probati sojino mlijeko prije nego odluči da mu se sviđa. Miješajte sojino mlijeko sa stvarima koje voli. Na primjer, ako dijete voli banane, napravite smoothie od banana.

Ponudite djetetu više od jednog izbora. Povedite ga sa sobom u dućan i pokažite mu kakva se sve sojina mlijeka nude. Neka samo izabere ono koje želi probati. Budite pozitivni. Vaše će dijete vjerojatno biti uzbuđeno što ponovno može piti mlijeko, ali neka djeca imaju problema sa namirnicama koje su ima zabranjene, čak i ako razumiju razlog zbog kojeg je tako. Neka cijela obitelj počne piti sojino mlijeko. Tako se dijete neće osjećati izolirano i lakše će prihvatiti prijelaz na novu namirnicu.

Izvor: www.index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: