Objavljeno: 27.11.2013 u 14:52 | Recepti | Komentara:

Recept za savršene ćevape

Ćevapi, bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu. Donosimo vam recept za savrene ćevape.
domaci-cevapi

Sastojci:

  • 750 gr junetine
  • 250 gr ovčetine
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika bibera
  • 1/2 glavice bijelog luka
  • 1 kašika kajmaka
  • malo mineralne

Obavezni prilozi:

  • Što više crvenog luka to bolje :)
  • kajmak ili ajvar po želji

Poljev za lepinu:

  • provrela voda
  • malo goveđeg temeljca ili kocka
  • vegeta
  • malo ulja
  • peršunov list
  • bijeli luk
  • biber

Priprema poljeva:

  • Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća

Priprema ćevapa:

  • Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
  • U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
  • Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
  • Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
  • Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
  • Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
  • Lepinje namoćite zaljevom i malo zapecite

Izvor: domaci-recepti.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: