Objavljeno: 27.04.2014 u 10:12 | Recepti | Komentara:

Orah torta sa višnjama (RECEPT)

Plod oraha je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, jer jedna četvrtina šolje oraha može da obezbijedi više od 90% dnevnih potreba za ovom materijom koju organizam nikako ne može sam da stvori. Zato nutricionisti preporučuju češće konzumiranje oraha i dugog jezgrastog voća u sastavu pravilne i uravnotežene ishrane, kako bi ostvarili brojne zdravstvene koristi.

orah-torta-sa-visnjama

Sastojci

  • 300 g piškota
  • 150 ml soka od jabuke
  • 200 g mljevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 200 ml vode
  • 400 ml biljne pavlake
  • 500 g višanja

Priprema

U šerpi skuhati orahe, šećer i vodu i prohladiti. Umutiti biljnu pavlaku, dodati poparene orahe i dobro promiješati. Piškote umakati u sok i redati u kalup. Sipati dio fila, posuti višnjama i ponavljati postupak dok se sastojci na potroše. Tortu ukrasiti višnjama i servirati.

Zbog visokog sadržaja masnoća, plod oraha je veoma podložan kvarenju koji otpočinje djelovanjem mikroorganizama koji razgrađuju masnoće. Zato se oljušteni plodovi čuvaju na hladnom, mračnom i suhom mjestu gdje mogu ostati svježi i duže od šest mjeseci, dok će se u zamrzivaču sačuvati i do godinu dana.

 

Sastojci

 

300 g

piškota

150 ml

soka od jabuke

200 g

mlevenih oraha

150 g

šećera

200 ml

vode

400 ml

biljne pavlake

500 g

višanja

 

Izvor: kuhinjica.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: