Objavljeno: 02.08.2013 u 23:36 | Hrana i piće, Savjetnik | Komentara:

Recepti od češnjaka

cesnjak

Donovan Govan

Veoma važna napomena: Češnjak treba jesti pomalo, u više navrata, i to uvijek s masnoćama.

Napitak s bijelim lukom

Grudobolja – se liječi zdrobljenim lukom i pomiješan s nekuhanim mlijekom ili vrhnjem.

Kod kamenaca u mjehuru – piti tri puta na dan po 1 dl bijelog vina u kojem se kuhao bijeli luk.

Kod truleži u ustima – bijeli luk kuhati s vinskim octom i time ispirati usta 3-4 puta dnevno.

Kod glavobolje, živčane rastrojenosti – u litri octa kuhati 2-3 glavice bijelog luka i 6 žlica meda, svakih sat i pol uzimati po žlicu.

Kod bronhitisa, za izbacivanje sluzi – glavicu bijelog luka, oguliti, sitno isjeckati i staviti u litru mlake vode da odstoji 12 sati. Procijediti i piti umjesto vode.

Tinktura od češnjaka

Sastojci: 250 g bijelog luka, litra 60-postotnog alkohola.

Priprema: Oguljen bijeli luk sitno narezati i staviti u bocu, naliti alkohol i ostaviti na toplome mjestu (oko 30C) – 10 dana.

Uporaba: Uzimati tri puta dnevno po 20-30 kapi kod svih navedenih oboljenja, osim kod oboljenja žuči. Zdrave osobe mogu je, bez straha, uzimati u preventivne svrhe.

Ovom tinkturom sprječavamo truljenje u crijevima, ona čisti crijeva od otrovnih tvari, stimulira jetru i rad bubrega, pojačava mokrenje, liječi astmu, grizu, koleru, tifus, paratifus, djeluje kod bolesti srca, uloga, reume, šećerne bolesti, kronične tuberkuloze, glavobolje, razdražljivosti, umora, nesanice, kod visokog tlaka, bolesti krvi i masnoće u krvi.

Prašak

Sastojci: 100 g bijelog luka, 200 g šećera.

Priprema: Češnjak isjeckati što sitnije i pomiješati sa šećerom. Staviti u tamnu staklenku ili drugu posudu i hermetički zatvoriti. Staviti u pećnicu na 50C dok se ne skruti-osuši.

Uporaba: Uzimati do 30 g praha tijekom dana, sa sokom ili vodom.

Macerat

Sastojci: 200 g bijelog luka u prahu, litra 90-postotnog alkohola.

Priprema: Prah od bijelog luka preliti alko-holom i pustiti da odstoji 20 dana uz svakodnevno mućkanje.
Procijediti i filtrirati.

Uporaba: Uzimati 2-3 puta dnevno po 20-30 kapi s malo soka ili čaja.

Ocat od češnjaka

Sastojci: 50 g bijelog luka, 100 g vinskog octa.

Priprema: Bijeli luk močiti u octu 10 dana i nakon toga procijediti.

Uporaba: Koristiti kao začin salatama ili kao dezinficijens za kožu, u nedostatku boljega sredstva.

Napomena: Za uporabu u kuhinji u ocat se može staviti i začinsko bilje kao ružmarin, kadulja, lavanda, timijan, vrijes.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: