Objavljeno: 03.07.2014 u 15:55 | Hrana i piće | Komentara:

Prirodni lijekovi za dijabetes – biljke koje regulišu nivo šecera u krvi

Dijabetes je hronično oboljenje koje nastaje usljed nedostatka insulina u organizmu. Kao posljedica ove bolesti javlja se poremećaj metabolizma glukoze, proteina i masti. Najčešći simptomi dijabetesa su suvoca usta, opsta slabost organizma, brzo zamaranje i gubitak tjelesne težine.

malina-500x296

Pored toga sto je maslačak koristan prirodni lijek za bolesti jetre i žuči ova ljekovita biljka dobro je prirodno sredstvo za regulaciju nivoa šećera u krvi. Za liječenje dijabetesa potrebno je tokom proljeća, sve vrijeme dok maslačak cvjeta, svakoga dana pojesti po 10 svježih stabljika maslačka. Pri tom biljku prethodno oprati zajedno sa cvijetom i tek potom odstraniti cvjetove. Zatim stabljiku dobro i polako sažvakati pa progutati.

Potvrđeno je da začin cimet dosta povećava aktivnost insulina, tako da jedna kašika cimeta u toku dana moze bitno smanjiti nivo šecera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi.

Ljekovita gljiva - hrastova sjajnica, (Ganoderma lucidum), dopunjava nedostatak insulina u organizmu i pozitivno utječe na pravilan rad pankreasa i samim tim dovodi do regulacije nivoa šećera u krvi. Ova gljiva je drvenastog sastava pa se obično priprema kao čaj.

Malina je takođe koristan prirodni lek za regulisanje nivoa šecera u krvi.

Kukuruz, ovas ili zob čiste krv, krvne sudove i pomažu u lečenju šećerne bolesti.

Liječenje šećerne bolesti (dijabetesa), podrazumijeva dijetalnu ishranu uz smanjeni unos ugljenih hidrata. Izbaciti nezdrave masnoće a koristiti zdrave i korisne kao sto su laneno i riblje ulje. Kada se nivo šećera u krvi normalizuje u ishranu se može uvesti buter, maslinovo i kokosovo ulje. Potrebno je obratiti pažnju na dovoljan unos minerala jer ova bolest često izaziva i nedostatak minerala u organizmu.

Za ishranu dijabetičara preporučuje se čičoka (biljka slična krompiru, koja je ujedno i zdrava zamjena za krompir), zbog toga što ova biljka, za razliku od krompira ne sadrži skrob, već inulin.

Peršun se od davnina upotrebljava za liječenje i ublažavanje šećerne bolesti (dijabetesa) i to tako što svježe listove peršuna treba isjeckati, korijen ove biljke sitno narendati pa sve pomiješati sa jednom šoljom kiselog mlijeka ili jogurta. Pije se svako veče prije odlaska na spavanje.

Izvor: priroda-leci-sve.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: