Objavljeno: 26.01.2016 u 19:32 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

OTKRIVAMO VAM RECEPT: KROFNE na kojima bi vam i pekari pozavidjeli!

krofne

Sastojci

  • 400 ml mlakog mlijeka
  • 1 svježeg kvasca
  • 1 žlica kristal šećera
  • 2 jaja
  • 50 ml ulja
  • 700 g glatkoga brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 l ulja za prženje
  • 50 g šećera u prahu za posipanje

Po želji:
eurokrem, marmelada

Priprema

U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smijesu.

Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto. Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mijestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.

Na radnu površinu posutu brašnom istresti tijesto, malo ga premijesiti, posuti malo brašnom, te razviti na 1 cm debljine. Čašom željene veličine iskružiti krofne. Preostalo tijesto ponovo premijesiti, razviti pa isijeći dok ne potrošite svo tijesto.

Isiječene krofne slagati na tacnu ili lim za pečenje. Kada su sve krofne isječene prekriti kuhinjskom krpom, te ih ostaviti 20-tak minuta.

Krofne stavljati u tavu tako da ona strana koja je bila na limu za pečenje dolje u tavici bude gore. Peći na srednjoj temperaturi u prethodno zagrijanom ulju.

Kada porumene okrenuti i zapeći ih i sa druge strane. Vaditi iz tavice na kuhinjski papir da upije višak ulja. Još vruće krofne posuti šećerom u prahu i napuniti po želji.

Izvor: coolinarika.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: