Objavljeno: 09.10.2013 u 23:39 | Hrana i piće | Komentara:

Kraljevski krompirići

Neka se javi onaj kome bake i majke nisu radile savršene, masne pržene krompiriće kako bi nam razveselile dosadne tjestenine i riže! Nema ga? To smo i mislili.

pomfrit-krumpir-krumpirici

Za sve one fanatike pommes frittessa, evo jedan slatki receptić, rekli bismo level pro za koji će biti potrebno malo više vremena i truda od klasične friteze, ali mislimo da će vas veseliti!

Ljuti krompirići iz pećnice

8 krompira
2 bjelanjka
Žličica čilija
Žlikica kima
Žličica mljevene slatke paprike
Žličica soli
Biljno ulje (može i svinjska mast)
Prstohvat origana i timijana

1. Zagrijemo pećnicu na 220 C
2. Ogulimo, operemo i narežemo krompire na tanke šapiće jednakih dimenzija (vrlo bitna stavka)
3. U većoj posudi umutimo bjelanjke (žumanjke sačuvajte za Wine Chateau za desert!)
4. U posudici pomiješamo sve začine i sol
5. Ubacimo narezane krompire u bjelanjak i dobro promiješamo
6. Pospemo mješavinu začina po krompirićima i oper promiješamo tako da svaki komad dobije malo po sebi
7. Pospemo papir za pečenje tankim slojem ulja
8. Stavimo krompiriće na papir koji je već na plehu/protvanju
9. Pečemo 40 minuta na 220 C
10. Svakih 5-7 minuta prevrnuti krompiriće kuhačom
11. Po želji malo preliti uljem dok se peku
12. Izvaditi, poslužiti, ne misliti na kalorije i uživati uz omiljenu seriju! Dobar tek

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: