Objavljeno: 07.09.2013 u 9:49 | Hrana i piće | Komentara:

Kiseli kupus čisti želudac

Photo: coolinarika

Photo: coolinarika

Obilni obroci i mnogo nezdrave hrane nakon praznika dovode do loših posljedica za naš želudac.

Nakon praznika je najbolje jesti kiseli kupus. Naime, kiseli kupus odlično djeluje na opterećenje želuca do kojeg je došlo zbog prekomjernog unošenja hrane ili previše konzumiranja masne hrane za vrijeme praznika.

Kiseli kupus ima dosta vitamina C i želudac snabdijeva bakterijama mliječne kiseline. One su slične pozitivnim zaštitnim bakterijama u želucu. Naše želudačne bakterije koje su iritirane u dane praznika konzumirajući kupus dobivaju podršku u izgradnji crijevne flore a otrovi iz organizma lakše se izbacuju. U kiselom kupusu sadržani su vitamin C, bakterije mliječne kiseline kao i vitamin B12 koga ima u malo namirnica.

Oni su neophodni za mentalnu svježinu, kosti, dobro raspoloženje, izgradnju crvenih krvnih zrnca i za srčani mišić. Kiseli kupus također je bogat vitaminom B6 za preradu bjelančevina i B3, koji je dobar za metabolizam mozga. A pošto se u vrijeme praznika ljudi obično okupljaju da proslave zajedno, neki i bolesni dođu na proslavu. Kiseli kupus je bogat cinkom koji štiti vaš imunitet.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: