Objavljeno: 24.02.2014 u 11:15 | Hrana i piće | Komentara:

Evo zašto biste jaja trebali jesti češće

Bogata su jedinstvenim antioksidansima i hranjivim tvarima potrebnima mozgu, a često ih nazivaju prirodnim multivitaminima.

Foto flickr/John Loo

Foto flickr/John Loo

Zbog toga što su toliko hranjiva, jaja često nazivaju prirodnim multivitaminima. Bogata su i jedinstvenim antioksidansima i hranjivim tvarima potrebnima mozgu, piše Business Insider.

A evo šest razloga zašto su jaja među najzdravijim namirnicama na planetu.

1. Hrana s najviše hranjivih tvari

Jaje sadrži nevjerojatan raspon hranjivih tvari. To najbolje potvrđuje činjenica što jednu oplođenu stanicu pretvaraju u pile. Jaja su bogata vitaminima, mineralima, visokokvalitetnim bjelančevinama, dobrim mastima i raznim drugim manje poznatim hranjivim tvarima. Veliko jaje sadrži 77 kalorija sa šest grama kvalitetnih proteina, pet grama masti i ugljikohidratima tek u tragovima. Gotovo sve hranjive tvari sadržane su u žumanjku, a bjelanjak sadrži samo proteine​​.

2. Poboljšavaju kolesterol i ne podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti

Često se mogu čuti upozorenja da jaja sadrže mnogo kolesterola. Jedno veliko jaje sadrži 212 mg kolesterola, što je mnogo u odnosu na većinu drugih namirnica. Međutim, samo zato što hrana sadrži kolesterol ne znači da će podići razinu lošeg kolesterola u krvi. Jetra zapravo proizvode kolesterol pa, ako ga ne unosite, ona ga proizvodi više. Mnoga istraživanja pokazala su da jaja zapravo poboljšavaju sliku kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

3. Sadrže mnogo kolina, hranjive tvari važne za mozak

Kolin je manje poznata hranjiva tvar koja spada u skupinu vitamina B-kompleksa. Kolin je bitan za ljudsko zdravlje i potreban za različite procese u tijelu. Nizak unos kolina često je povezan s bolestima jetara, kardiovaskularnim bolestima i neurološkim poremećajima. Posebno važan može biti za trudnice, a istraživanje u SAD-u za 2003. i 2004. godinu pokazalo je da više od 90 posto ljudi unosi manje od preporučene dnevne količine kolina.
Najbolji izvor kolina u prehrani su žumanjci i goveđa jetra. Jedno veliko jaje sadrži 113 mg kolina.

4. Sadrže visokokvalitetne bjelančevine sa savršenim sastavom aminokiselina

Jaja su među najboljim izvorima bjelančevina u prehrani, koje sadrže sve bitne aminokiseline u pravim omjerima. Zapravo, biološka vrijednost (mjera kvalitete bjelančevina) često se ocjenjuje u odnosu na jaja, koja imaju savršenu vrijednost sto.

5. Bogata luteinom i zeaksantinom koji štite oči

Dva antioksidansa u jajima mogu imati snažan zaštitni učinak na oči. Riječ je o luteinu i zeaksantinu, a nalaze se u žumanjku. Oni se nakupljaju u mrežnici, senzornom dijelu oka. Ovi antioksidansi znatno smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte, koji su među vodećim uzrocima oštećenja vida i sljepoće u starijih osoba.

6. Jaja za doručak mogu vam pomoći da izgubite masno tkivo

Jaja sadrže ugljikohidrate samo u tragovima, ali su puna bjelančevina i masti. Visoko su na ljestvici kojom se mjeri sitost pa iz tog razloga ne čudi kada se u mnogim studijama navodi da konzumiranje jaja za doručak dovodi do gubitka masti.

Također važno je imati na umu da nisu sva jaja nastala u jednakim uvjetima. Međutim, ako si ne možete priuštiti drukčija, ona iz supermarketa još su dobar izbor.

Izvor: Vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: