Objavljeno: 24.12.2013 u 8:25 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Domaći Munchmallow [Recept, Foto]

Tražite pravi recept za domaći Munchmallow? Ne morate tražiti dalje; fantastičan kulinarski blog CoolRecepti riješio je ovaj ‘problem’ – rješenje pogledajte u nastavku!

Foto i tekst: CoolRecepti / Neda Duhović

Sastojci:kolac-munchmallow

1 kašika kakaa
oko 450 gr brašna
100 gr sećera
1/2 kašičice soli
3/4 kašičice praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
na vrh noža cimeta
220 grama maslaca
3 jaja

Za pjenu:

120 ml vode
4 pune kašike svjetlog sirupa ili meda
320 gr šećera
2 kašike želatine u prahu
4 kašike hladne vode
4 bjelanjka
1/2 kašičice ekstrakta vanilije

Glazura od čokolade:
300 gr mliječne čokolade
9 kašika ulja

Priprema:

1 . Na vagu stavite kakao, pa dodavajte brašno toliko da ukupna količina brašna i kakaa bude 450 grama. Zatim dodajte i ostale suhe sastojke, šećer, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, sve izmješajte pa dodajte na listiće narezan maslac. Tijesto izmiksajte mikserom, najmanjom brzinom, pa na kraju dodajte jaja, a zatim dobro izradite rukama. Oblikujte ga u kuglu i stavite u najlonsku vrećicu. Takvog ga držite u hladnjaku najmanje 1h ili najduže tri dana.

2 . Radnu površinu obilno pospite brašnom, pa valjkom uz dodavanje brašna po potrebi razvaljajte tijesto što je moguće tanje, jer će keksići još prilikom pečenja narasti.

3 .Pećnicu zagrijte na 190 C. Malim okruglim modelom za kolače izrezati keksiće i slagati u lim obložen papirom za pečenje. Ostatke tijesta ponovno premjesiti i ponavljati postupak sve dok ima tijesta. Pecite keksiće u zagrijanoj pećnici 8-10 minuta. Ostavite ih da se ohlade.

4 . Za izradu pjene pomiješajte vodu, sirup i šećer, pa stavite na jaču vatru da prokuha. Za to vrijeme u hladnoj vodi natopite želatinu. Neka smjesa kuha oko 5 minuta, odnosno dok se svi sastojci ne otope. Zatim ju maknite s vatre i dodajte nabubrelu želatinu, dobro izmješajte i ostavite kratko sa strane.

5 . Za to vrijeme izmiksajte čvrst snijeg od bjelanjaca, pa mu i dalje miksajući polako dodavajte smjesu sa sirupom i želatinom. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Smjesu dobro izmiksajte da dobijete gustoću šlaga. Dobivenu pjenu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, pa na svaki keksić istisnite pjenu. Najbolje je nastavak staviti na sredinu keksa i polako u jednom navratu, bez zastajkivanja istisnuti pjenu na keks. Tako nadjevene ostavite na sobnoj temperaturi najmanje dva sata, kako bi se dobro posušili.

6 . Na kraju na vatri ili na pari otopite glazuru. Nadjevene keksiće složite na rešetku za kolače ispod koje stavite papir za pečenje, pa glazurom lagano prelijte svaki nadjeveni keks. Pustite ih da se glazura na njima stisne, držite na hladnom.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: