Objavljeno: 01.11.2016 u 12:19 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

EVO ŠTA ZNAČE NALJEPNICE NA VOĆU: Prodavci ne žele da znate OVO, zato što je u pitanju… (VIDEO)

Znate za one naljepnice koje se nalaze na voću? Kod nas u radnjama ih viđamo uglavnom na bananama, ali su prisutne i kod drugih proivoda. Te naljepnice kriju mnogo toga što ne znate.

oznake-voce

Naljepnice sadrže i takozvani PLU kod koji ne nosi samo informaciju o cijeni. Broj iznad (ili ispod) bar-koda zapravo govori o načinu na koji je voće ili povrće uzgojeno i sastoji se od četiri ili pet cifara.

On nije zakonski neophodan, ali se sve veći broj kompanija odlučuje da ga stavi na svoje proizvode kako bi mušterije što lakše našli ono što traže. Osim na voću i povrću mogu se naći i na orašastim plodovima, suvom voću, ljekovitom bilju…

Evo šta ti brojevi u stvari označavaju:

1. Ako PLU kod sadrži samo četiri cifre, to znaći da je proizvod uzgojen tradicionalnom metodom uz upotrebu pesticida. Ove četiri cifre jednostavno govore o kojoj vrsti voća i povrća je riječ, pa su tako sve banane označene sa 4011, jabuke sa 4131, kivi sa 4030, narandže sa 3107…

2. U slučaju da kod sadrži pet cifara i počinje brojem 8, to govori da je voće ili povrće genetski modifikovano.

GMO hrana nije proizvedena na prirodan način i našem zdravlju donosi brojne opasnosti: neplodnost, poremećaj u radu hormona, pa čak i tumore. Genetski uzgojena banana nosi oznaku 84011.

3. Ukoliko PLU kod sadrži pet cifara i počinje brojem 9, to znači da je proizvog uzgojen organski nije genetski modifikovan. Takve banane su označene brojem 94011.

Izvor: srbijadanas.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: