Objavljeno: 23.03.2015 u 7:14 | Ideje i Savjeti, Lifestyle | Komentara:

Evo kako da pomoću bijelog luka dezinfikujete vazduh u svom domu!

U vrijeme čestih virusnih oboljenja ovaj je trik zlata vrijedan. Zahvaljujući njemu izbjeći ćete virusne infekcije.

bijeli-luk-foto

Nije novost da bijeli luk ima snažno dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno djelovanje koje se lako može uporediti sa najboljim antibioticima.

Riječ je o biljci koja obiluje sa više od 200 biološki aktivnih jedinjenja, među kojima su glicin, eterično ulje, kalcijum, fosfor, selen, kao i velika količina vitamina B i C. S obzirom na to, bijeli luk uspješno djeluje protiv streptokoka, tifusa, gljivičnih i virusnih infekcija.

Upravo zahvaljujući njegovoj velikoj ulozi u zdravlju, bijeli luk je od velike koristi i za uklanjanje virusa koji haraju vašim životnim prostorom.

Osobito u vrijeme čestih viroza, preporučljivo je očistiti vazduh u prostorijama u kojima najčešće boravimo kako bismo ostali zdravi. Iako je itekako preporučljivo što češće jesti bijeli luk, možete ga i vrlo jednostavno iskoristiti za dezinfikovanje vazduha u svom domu.

Jednostavno i brzo

Uzmite glavicu bijelog luka i pažljivo sa nje skinite čehnove. Pazite da ne uništite ljusku. Stabljiku na kojoj su ostaci ljuske na kojoj su bili čenovi zapalite u pepeljari ili na nezapaljivom tanjiriću i pustite da tinja. Dim koji će se širiti prostorom nije neprijatan, a upravo će on ubiti viruse koji se eventualno šire prostorom. Spriječićete tako upale grla, nosa, ali i pluća.

Drugi način

Drugi savjet za dezinfekciju vazduha podrazumjeva kilogram crvenog luka ili takođe bijelog luka koje je potrebno rasporediti u nekoliko posuda i poslagati u uglove prostorija u kojima provodite najveći dio dana. Luk na sebe veže štetne spojeve, viruse i bakterije, a vazduh ostaje čist.

Luk koji ste iskoristili za čišćenje vazduha nemojte pojesti.

Izvor: Dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: