Objavljeno: 01.07.2013 u 19:52 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Dvanaest činjenica koje duhanska industrija želi da zaboravite

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

DUHANSKA je industrija zadnjih desetljeća optuživana za prodaju otrova u lijepim pakiranjima te se mnoge kompanije okreću rastućem tržištu elektronskih cigareta kao “zdravijoj” ovisnosti od klasičnih.

Neke države svijeta uvele su restrikcije kod reklamiranja i sjajnog pakiranja cigareta, stoga smatramo kako je ovo najbolje vrijeme za podsjetiti na brojne oblike štetnosti ovog popularnog hobija.

Donosimo vam listu Huffington Posta na kojoj je 12 činjenica koje bi duhanska industrija voljela da zaboravite.

1. Bolesti uzrokovane pušenjem vodeći su uzrok smrti u SAD-u; odgovorne su za gotovo svaki peti smrtni slučaj.

2. Svake godine više Amerikanaca umire od pušenja nego od HIV-a, droge, alkohola, samoubojstava, ubojstava i automobilskih nesreća zajedno.

3. Godišnje umire oko 50.000 Amerikanaca zbog posljedica pasivnog pušenja.

4. Cigaretni dim emitira gotovo osam milijardi kilograma stakleničkih plinova svake godine.

duhanska-industrija-2

5. Examiner.com tvrdi kako se zbog uzgoja duhana godišnje uništi preko 2020 kvadratnih kilometara šume.

6. Kada bi svi svjetski uzgajivači umjesto duhana proizvodili hranu, zajedno bi mogli nahraniti više od 70 posto svjetskog pothranjenog stanovništva, koje broji oko 28 milijuna ljudi.

7. OpenSecrets.org objavljuje kako su u 2012. godini duhanske kompanije potrošila gotovo 27 milijuna dolara na lobije u američkoj vladi i Kongresu.

8. Duhanske kompanije prikriveno se reklamiraju adolescentima usprkos svojim javnim izjavama u kojima govore kako mladi ne bi smjeli pušiti.

9. Svake godine duhanska industrija potroši oko 400 dolara po glavi svojih potrošača na posebne promocije, kupone i reklame kako bi bila sigurna da će njeni klijenti nastaviti sa svojom navikom.

10. Kompanije sada promoviraju skupe i nepotpuno prilagođene e-cigarete. U paketu dolazi elektronska cigareta, baterije, nikotinski spremnici te još poneka potrepština, a cijene su više nego pristupačne.

11. Uz e-cigarete moguća su punjenja različitih okusa, primjerice trešnja, grožđe, vanilija i jagoda, što je izuzetno privlačno djeci i tinejdžerima.

12. Utjecaj e-cigareta na ljudsko zdravlje zasad je još nepoznanica, no nažalost, vjeruje se kako je riječ samo o zaobilaznom putu do ovisnosti o nikotinu.

Izvor: Index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: