Objavljeno: 18.09.2014 u 18:14 | Hrana i piće, Lifestyle, Recepti | Komentara:

DA PRSTE POJEDETE: Vesele domaće krofne

Pitamo se ima li šta ljepše od doma ispunjenog mirisom domaćih krofni? Vjerovatno nema! Poklanjamo vam jednostavan recept koji će oduševiti sve ukućane! Zasladite se na pravi način…

najbolja-krofna-recept

Potrebno je:

1 kg brašna (tip 400 meko)
600 ml mlijeka
2 žumanca
50g svježeg kvasca
3 ravne kašike ulja ili masti
4 ravne kašike šećera + 2 kašičice za kvasac
1 kašičica soli
Prah šećer
Kesica vanillin šećera
Ulje za prženje

Priprema

1. Kvasac izdrobiti i staviti u 1 dl mlakog mlijeka, dodati 2 kašičice šećera i 1 kašičicu brašna. Ostaviti da naraste.

2. U vangli umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so i preostalo mlijeko, U to sipati nadošli kvasac. U masu postepeno dodati brašno i sve zajedno umjesiti. Srednje mekano tijesto (ne treba da se lijepi za ruke) ostaviti da odmori 20-30 minuta.

3. Nakon toga tijesto ponovo premjesiti, ali bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu od oko 1 cm.

4. Čašom izvaditi krofne i ostaviti ih da odstoje 5 minuta na jednoj i još 5 minuta na drugoj strani. Blago ih rastanjiti oklagijom i ostaviti još malo da odmore.

5. U (ne previše) vrelo ulje stavljati krofne i to tako da strana koja je je bila na stolu treba da bude okrenuta na gore.

6. Gotove krofne uvaljati u prah šećer pomješan sa kesicom vanillin šećera.

Uživajte u divnom ukusu!

Izvor: zenskikutak.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: