DA PRSTE POJEDETE: Vesele domaće krofne
Pitamo se ima li šta ljepše od doma ispunjenog mirisom domaćih krofni? Vjerovatno nema! Poklanjamo vam jednostavan recept koji će oduševiti sve ukućane! Zasladite se na pravi način…
Potrebno je:
1 kg brašna (tip 400 meko)
600 ml mlijeka
2 žumanca
50g svježeg kvasca
3 ravne kašike ulja ili masti
4 ravne kašike šećera + 2 kašičice za kvasac
1 kašičica soli
Prah šećer
Kesica vanillin šećera
Ulje za prženje
Priprema
1. Kvasac izdrobiti i staviti u 1 dl mlakog mlijeka, dodati 2 kašičice šećera i 1 kašičicu brašna. Ostaviti da naraste.
2. U vangli umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so i preostalo mlijeko, U to sipati nadošli kvasac. U masu postepeno dodati brašno i sve zajedno umjesiti. Srednje mekano tijesto (ne treba da se lijepi za ruke) ostaviti da odmori 20-30 minuta.
3. Nakon toga tijesto ponovo premjesiti, ali bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu od oko 1 cm.
4. Čašom izvaditi krofne i ostaviti ih da odstoje 5 minuta na jednoj i još 5 minuta na drugoj strani. Blago ih rastanjiti oklagijom i ostaviti još malo da odmore.
5. U (ne previše) vrelo ulje stavljati krofne i to tako da strana koja je je bila na stolu treba da bude okrenuta na gore.
6. Gotove krofne uvaljati u prah šećer pomješan sa kesicom vanillin šećera.
Uživajte u divnom ukusu!
Izvor: zenskikutak.rs