Objavljeno: 23.07.2014 u 20:59 | Hrana i piće, Lifestyle, Recepti | Komentara:

DA PRSTE POJEDETE: Fantastični recept za domaću baklavu!

Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke.

domaca-baklava

Potrebno:

Jedan kilogram tankih kora, 800 grama oraha (može manje a još bolje više), 100 grama prezli, 200 grama suvog grožđa, kilogram i još 100 grama šećera, pola litre i još malo ulja.

Pomješati samljevene orahe, prezle, suvo grožđe, malo šećera i malo ulja.

Priprema:

Pouljiti pleh, redati kore po dvije tri jednu preko druge pa preko njih ravnomjerno raspoređivati prethodno pripremljen nadjev. Kada je sve poredano isjeći na kocke baklavu i preliti odozgo sa pola litre ulja koje se mora ravnomjerno rasporediti. Ulje se maže da se kore ne bi podizale. Staviti u vruću rernu, smanjiti toplotu na 180 stepeni i peći oko pola sata ali uz stalno provjeravanje da gornje kore ne pregore. Ako vidite da će pregorjeti stavite alu foliju preko i nastavite da pečete.

Preliv:

Istovremeno skuvati sljedeći preliv:

1 l vode, 1kg šećera, 1 limun koji se oljušti i cijeli ubaci. Sve se ovo kuva dok se šećer ne rastopi. Kada je baklava pečena izvadi se i prelije ovim prelivom. Ne smije se prelivati preko cijele baklave jer će se gornje kore podići, već se preliv sipa polako na jedan kraj pleha.

Najbolje je da stoji u plehu jer će tako ravnomjerno upiti preliv.

Izvor: dominomagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: