ČUVENA POSLASTICA PRAVO IZ VAŠE KUHINJE: Domaći ratluk!
Ratluk ili Rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili škrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu. Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Grčkoj…
Sastojci:
jaje
200 g maslaca
400 g brašna
150 g šećera u prahu
Priprema:
Maslac omekšao na sobnoj temperaturi izmješajte s jajetom. Dodajte šećer u prahu i brašno, kašiku po kašiku. Smjesu lijepo ujednačite i oblikujte kobasice debljine prsta, pa ih isjecite na jednake djelove. Stavite ih u rernu da se suše na 150 stepeni. Čim ih izvadite iz rerne, uvaljajte ih u šećer u prahu.
Napomena: Pazite da vam ratluk tokom sušenja ostane bijel. Po želji, u tjesto možete da dodate lješnike, bademe ili ekstrakte po želji.
Izvor: pressonline.rs