Objavljeno: 04.10.2014 u 10:27 | Hrana i piće, Lifestyle, Recepti | Komentara:

ČUVENA POSLASTICA PRAVO IZ VAŠE KUHINJE: Domaći ratluk!

Ratluk ili Rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili škrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu. Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Grčkoj…

rahat-lokum-recept

Sastojci:

jaje
200 g maslaca
400 g brašna
150 g šećera u prahu

Priprema:

Maslac omekšao na sobnoj temperaturi izmješajte s jajetom. Dodajte šećer u prahu i brašno, kašiku po kašiku. Smjesu lijepo ujednačite i oblikujte kobasice debljine prsta, pa ih isjecite na jednake djelove. Stavite ih u rernu da se suše na 150 stepeni. Čim ih izvadite iz rerne, uvaljajte ih u šećer u prahu.

Napomena: Pazite da vam ratluk tokom sušenja ostane bijel. Po želji, u tjesto možete da dodate lješnike, bademe ili ekstrakte po želji.

Izvor: pressonline.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: