Objavljeno: 23.01.2015 u 13:15 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Ćufte od krompira – fantastičan ručak za 30 minuta

Od ostataka pire krompira, dobar prilog uz meso i salatu – ili umjesto pire krompira…

cufte-od-kropira

Sastojci

  • 750g pire krompira (od prethodnog dana)
  • 1 jaje
  • 1 kašika vegete
  • 5 kašika sitno isjeckanog persunovog lista
  • 3 kašike prezle
  • 3 vršne kašike brašna (oštro)
  • 1-2 cehna isjeckanog bijelog luka (ili bijeli luk u prahu po ukusu)
  • biber po ukusu
  • 1 glavica crnog luka
  • 50g susenog paradajza

Priprema

  1. Na malo ulja ispržiti sitno isjeckan crni luk dok ne dobije staklasto žućkastu boju i omekša. Ocijediti od ulja na papirnoj salveti.
  2. Isejckati sušeni paradajz.
  3. Pire krompir (od prethodnog dana, može i svježe napravljen) samo malo podgrijati u mikrovalnoj pećnici kako bi se lakše sjedinio sa ostalim sastojcima a potom dodati sve ostale sastojke i kratko promiješati (umijesiti) dok se ravnomjerno ne rasporede.
  4. Posuti radnu površinu brašnom, oblikovati ćufte, uvaljati ih po brašnu sa obje strane i redati po radnoj površini.
  5. Pržiti na malo ulja, na srednje jakoj vatri, oko 4-5 minuta (na pola pečenja okrenuti) dok ne dobiju zlatno braon boju.

Posluživanje

Uglavnom ih pravim kada mi ostane puno pire krompira kao ovog puta ali svakako se mogu praviti i od svježe napravljenog. Pire kropir je klasičan: obaren izgnječen krompir posoljen i umućen sa malo maslaca a potom jos malo umućen sa malo mlijeka.

Ukoliko nemate sušeni paradajz možete ga slobodno izostaviti, ovdje je dodat najviše zbog boje.

Izvor: coolinarika.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: