Objavljeno: 30.05.2013 u 9:31 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Budete li pretjerivali s ovim popularnim pićem, mogli biste ostati i bez zuba

Najnovija studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu General Dentistry, pokazala je koliku ogromnu štetu zubima mogu nanijeti gazirana pića.

ostati-bez-zuba

Metamfetamin, crack i gazirana pića, zaslađena ili ne, stvaraju slične probleme na zubima, zaključak je studije iza koje stoji profesor Mohamed Bassiouny s Temple University School of Dentistry iz Philadelphije.

 

A kako je objasnio Bassiouny, problem je u kiselinama koje se nalaze u gaziranim pićima, limunskoj i fosfornoj kiselini, koje bez dobre dentalne higijene mogu izazvati eroziju i značajnu štetu na zubima.

 

U svojoj studiji Bassiouny je naišao na slučaj žene u 30-im godinama koja je svakodnevno pila dvije litre dijetnog gaziranog pića, zbog čega su joj zubi propali, te su izgledali vrlo slično zubima 29-godišnjeg ovisnika o metamfetaminu i 51-godišnjeg uživatelja cracka. Rezultat i posljedice su bili isti: svima su zubi morali biti izvađeni i zamijenjeni umjetnim zubalom.

 

O njegovoj studiji oglasili su se i predstavnici proizvođača gaziranih pića, te su ustvrdili da je neozbiljno izdvojiti samo gazirana pića kao jedini faktor propadanja zuba te ih uspoređivati s ilegalnim drogama.

 

S druge strane doktor Eugene Antenucci, glasnogovornik Academy of General Dentistry, ustvrdio je da nije iznenađen Bassiounyjevom studijom.

 

‘Iz iskustva mogu reći da je šteta koja nastaje u čovjekovim ustima zbog kokaina ili metamfetamina veća nego ona koju izazivaju gazirana pića, ali nagledao sam se dosta štete koju su izazvala gazirana pića’, zaključio je Antenucci, piše healthyliving.msn.com.

 

 

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: