Objavljeno: 12.06.2014 u 19:06 | Lifestyle, Recepti | Komentara:

Brza poslastica: Mini čokoladni kolač bez brašna

Čokoladni kolači su najpopularniji na svijetu, a vjerujemo da ih i vi obožavate.

mini-cokoladni-kolac

Postoje u raznim formama, a u zavisnosti od jednostavnosti njihove izrade, može vam biti potrebno od pet minuta do dva sata dok ne dobijete željeni rezultat. Mi vam donosimo odličan recept za koji vam je potrebno svega pola sata. Uživajte!

Sastojci:

četiri jajeta (ohlađena)
250 grama tamne čokolade, grubo izlomljene
120 grama putera (isijecite ga na 16 komadića)
500 ml slatke pavlake
čokoladne mrvice (šarene ili obične) za posipanje (po želji).

mini-cokoladni-kolac2

Postupak:

Miješajte jaja mikserom dok im se volumen ne udvostruči (oko pet minuta). U međuvremenu, na pari, u jednoj zdjeli, otopite čokoladu i puter. Nakon toga smjesi dodavajte po jednu trećinu umućenih jaja i svaki put dobro izmiješajte.

Dobijeno “tijesto” ubacite u male kalupe za mafine (možete koristiti i kalup normalne veličine, ali imajte na umu da ćete u tom slučaju dobiti veće kolače, a vjerovatno vam i ova količina tijesta neće biti dovoljna da popunite cijeli kalup). Pecite na temperaturi od 160 stepeni 15 do 20 minuta (sve dok se kolač blago ne podigne i dok se na površini ne formira tanka kora). Kalup izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prekrijte folijom i ubacite u frižider preko noći, da se stegne.

Prije serviranja, kolačiće pažljivo izvadite iz kalupa te na svaki nanesite slatku pavlaku od koje ste prethodno napravili šlag. Pospite mrvicama (po želji) i servirajte. Prijatno!

Izvor: minimagazin.info

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: