Objavljeno: 12.12.2015 u 17:03 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

BOL U PETI (petni trn ili petna bodlja): Tradicionalna metoda liječenja, efikasnija od bilo koje kupljene masti u apoteci

Ne tako davno moja svekrva je bila suocena sa prilicno rasprostranjenim problemom – nepodnosljivim bolom u peti ili narodski receno imala je ‘petni trn’ ili ‘petnu bodlju’, navodi portal uspesnazena.com

petni-trn-1

Sta je petni trn?

Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbocenje na petnoj kosti najcešce prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti uslijed hronicnog mehanickog preopterecenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se cesce kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakterise ga jak bol u sredini pete, koji ne dopusta opterecenje pete.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sjedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrasnjoj povrsini. Bol u peti moze biti toliko nepodnosljiv da se ljudi zale na osjecaj prisutstva eksera u peti, sto je bio slucaj kod moje svekrve.

Tradicionalne metode lijecenja smatram efikasnijim od bilo koje kupljene masti u apoteci. Isprobale smo nekoliko metoda, koji su se na svoj nacin pokazali efikasni. Predlazem i vama, ako nekome zatreba.

Najednostavnije lijecenje bola u peti je – polako, vise puta dnevno udarati petom po podu, sto povecava cirkulaciju i metabolizam kalcijuma, sprijecava talozenja soli.

petni-trn-2

Kod jakih bolova pomazu obloge od krompira. Treba oprati krompir i narendati ga zajedno sa ljuskom. Smjesu staviti na gazu i pricvrstiti na bolno mjesto. Umotati najlonskom kesom i obuti na noge carape. Obloge mijenjati svakodnevno. Trajanje tretmana – 7-8 dana.

Oblog sa medom i soli. Pomjesajte med i so u istoj proporciji (1:1) i obilno namazite bolno mjesto. Od gore staviti komadic gaze, zalijepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti carape i prespavati u njima.

Ovakve obloge sam stavljala svekrvi svako vece. Poslije treceg tretmana bolovi su se umanjili, a poslije petog ponovo sam ugledala osmjeh na licu moje svekrve. Tretman smo ponovile 10 dana. Poslije cega su bolovi skroz nestali.

Predlozicu vam jos jedan recept protiv bolova u peti, koji je korstila moja komsinica i po njenim je recima izuzetno efikasan.

Ljekovita tinktura sa aspirinom

10 tableta aspirina (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.

Svako vece promuckati tinkturu i umociti u nju komadic savijene gaze.

Oblog staviti na petu, umotati najlonskom kesom i obuti carapu. Ostaviti preko noci.

Ujutru oprati vodom, obrisati i namazati nekom masnom kremom za noge.

Poslije 10 tretmana stopala i pete su se ocistile od grube koze i naslaga.

Uzgred, stopala mozete cistiti cetkom ili kamenom za pete, a poslije nanijeti kremu.

Ako postoje pukotine, zuljevi ili cukljeve i tvrde naslage na stopalima, ova procedura ce biti takodje efikasna.

Moja komsinica ima 57 godina, a njena stopala su kao kod dvadesetogodisnje djevojke.

Kaze da sa ovom tinkturom mogu se tretirati i bolna mjesta kod prosirenih vena (varikoza). Poslije utrljavanja, bol nestaje momentalno. Moze se utrljavati na bolna mjesta i kod osteohondroza, gdje se javljaju talozenja soli.

Budite zdravi!

Izvor: uspesnazena.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: