Objavljeno: 07.03.2015 u 16:36 | Ideje i Savjeti, Lifestyle | Komentara:

Bacate ih u kantu svaki dan, a niste imali pojma da savršeno čiste i uklanjaju smrad

Ukoliko vas muče neprijatni mirisi iz frižidera, zahrđali escajg ili alat, a htjeli biste i da vaša garderoba, ali tepisi prijatno i svježe mirišu – nisu vam uopšte neophodna sva ona silna preskupa sredstva s reklama da biste postigli željenu čistoću i svježinu svog doma. Sve što vam je potrebno – sigurno već imate u svojoj kuhinji, a pritom je džabe.

By: A Girl With Tea

By: A Girl With Tea

Sigurno ste se mnogo puta pitali kako da se riješite uporne masnoće koja neće da se skine sa posuđa, šta da radite s neprijatnim mirisima u frižideru ili ormaru, a sigurno ste mnogo puta bacili u kantu savršeno sredstvo za rješenje tih problema.

Ljekovitost čaja odavno je poznata, ali iskorištene vrećice itekako su zanemarene. Osim što smanjuju natečenost očiju, ublažavaju opekline od sunca i ugrize insekata, iskorištene vrećice čaja pravi su pomoćnik u kućanstvu. Daily Mail donosi najbolje ideje za njihovu upotrebu:

  • Osim soda bikarbone, iskorištene vrećice čaja odlične su u uklanjaju neugodnih mirisa u hladnjaku. Jednostavno ih treba staviti nekoliko u hladnjak i ostaviti preko noći tako da upiju mirise.
  • Vlažne vrećice crnog čaja čuvaju željezno posuđe od hrđanja. Nakon svake upotrebe treba ih premazati vlažnim vrećicama i to će stvoriti zaštitni sloj koji će spriječiti korodiranje.
  • Masno posuđe teško je oprati, ali u razgradnji tvrdokornih najbolje će pomoći vrećice čaja. Posuđe treba staviti u vruću vodu i dodati dvije do tri vrećice te ostaviti pet minuta. Nakon toga će se suđe lakše isprati.
  • Čaj uklanja mrlje i prljavštinu na ogledalima. Skuhajte čaj s dvije stare vrećice i te ga iskoristite kao sredstvo za čišćenje.
  • Jednako kao što je dobar za staklo, čaj pomaže i u čišćenju drvenih podova i namještaja. Treba skuhati čaj od dvije iskorištene vrećice i ostaviti da se ohladi. Nakon toga treba umočiti krpu i obrisati željene površine. Čaj će razgraditi masnoću i djelovat će blagotvorno na pore drveta.
  • Osim što uklanja neugodne mirise iz hladnjaka, iskorištene i osušene vrećice čaja upit će sve mirise i iz ormara. Treba ih ostaviti preko noći kako bi vratili svježinu.
  • Želite li osvježiti stari tepih, jednostavno na njega stavite osušene listiće čaja. Pustite da odstoje oko 15 minuta pa ih nakon toga možete usisati.

Izvor: www.24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: