Arapska bajka: Najkremastija i najsočnija torta svih vremena! (RECEPT)
Čim je probate, postaće vaša omiljena torta, jer je arapska bajka torta koja je idealno kremasta i idealno sočna.
Potrebno za koru:
2 jaja, 150 grama šećera, 150g margarina, 4 kašike kakaa, 25 dkg brašna, kesica praška za pecivo.
Potrebno za fil:
1 limun, 2 dl mlijeka, 5 kašika pšeničnog griza, 150 grama margarina, 20 dkg šećera.
Dekoracija:
10 dkg čokolade i sjeckanih oraha, 40 grama margarina, 2 kašike kakaa, 1kašika ulja, 6 kašika mlijeka.
Postupak:
Da napravite koru, umutite jaja i šećer u dubokoj posudi pa dodajte kakao i izmješajte. U drugoj posudi izmješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte margarin koji ste narendali i umjesite rukama.
Dodajte u smjesu sa jajima i sjedinite. Podjelite na 3 dela, razvucite okrugle kore i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.
Da napravite fil, kuvajte na slaboj vatri mlijeko i šećer, postepeno mješajući. Nakon što provri, smanjite vatru pa dodajte griz i mješajte dok se zgusne.
Umutite margarin i limunov sok pa sjedinite sa grizom i mikseromo umutite smješu.
Premažite kore filom i redajte ih jednu na drugu.
Čokoladu i kakao otopite s margarinom, mlijekom i uljem, ohladite i prelijte tortu. Pospite orasima.
Izvor: stil.kurir.rs