Objavljeno: 03.06.2014 u 11:19 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Ako ste ovo do sada radili na internetu, obavezno prestanite!

Glavni autor istraživanja Robert Hasty rekao je kako su mnoge utvrđene greške relativno male, no mogu imati “ozbiljne kliničke implikacije”.

wikipedia

Wikipedia može biti vrlo koristan izvor informacija, no te informacije ipak treba uzimati s dozom opreza, a pogotovo kad je riječ o vrlo važnim temama kao što su bolesti i njihovo liječenje.

Naime, istraživanje naučnika s američkog Univerziteta Campbell pokazalo je da devet od 10 medicinskih članaka na Wikipediji sadrži pogrešne informacije, prenosi Daily Mail. Stoga, upozoravaju, Wikipediju ne bi trebao koristiti kao zamjenu za liječnika.

“Istraživači ne bi trebali koristiti Wikipediju kao glavni izvor jer ti članci ne prolaze kroz proces provjere kao medicinski časopisi”, kaže glavni autor istraživanja Robert Hasty.

Wikipediju volimo jer je riječ o otvorenoj enciklopediji, što znači da svako može pisati članke te unositi i mijenjati informacije, no to je istovremeno i mana. Bilo bi sjajno kada bi se tim člancima bavili samo oni koji se zaista razumiju u teme o kojima pišu, no to nije uvijek slučaj. Stoga stručnjaci, među njima i medicinski, na popularnu internetsku enciklopediju gledaju sa zadrškom.

U člancima o temama kao što su dijabetes, rak pluća i bol u leđima pronađen je niz pogrešnih informacija. Među njima je i jedan unos prema kojem je za dijagnosticiranje visokog krvnog pritiska potrebno izmjeriti visok pritisak najmanje tri puta, što, kažu naučnici, nije istina i može dovesti do opasnog odgađanja liječenja. Na drugom mjestu pogrešno se navodi i da antidepresivi nisu korisni za djecu.

Neke farmaceutske kompanije našle su se pod optužbama da uređuju članke na Wikipediji kako bi uklonile informacije o štetnim nuspojavama. Posebno je zabrinjavajuće da Wikipediju ponekad koriste i sami medicinski stručnjaci – u sklopu prethodnih istraživanja do 70 posto liječnika i studenata medicine priznalo je korištenje Wikipedije za uputstva.

Dr. Hasty navodi kako su mnoge utvrđene greške relativno male, no mogu imati “ozbiljne kliničke implikacije”. Pozvao je liječnike da sami učestvuju u uređivanju članaka na Wikipediji kako bi povećali njihovu tačnost.

Izvor: novitalas.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: