Objavljeno: 06.08.2014 u 21:07 | Hrana i piće, Lifestyle, Savjetnik | Komentara:

7 trikova za odlično tijesto kao iz najboljih restorana

Da li vam se desilo da tijesto neće da naraste? Ili je baš kad ste imali goste vaša pogača u rerni ispucala. Štrudla je bila pečena odozgo, ali ne i odozdo?

shutterstock_50867941

Evo nekoliko trikova koji će pomoći da vaših ruku djelo bude baš kao iz najboljeg restorana ili kao sa slike vašeg omiljenog kuvara:

1. Prije nego što počenete da pravite tijesto, izvadite puter i jaja iz frižidera i držite ih neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

2. Pripremite i izmjerite sve neophodne sastojke prije nego što počnete da mjesite.

3. Pridržavajte se recepta i nemojte da improvizujete. Za razliku od kuvanih jela, specijaliteta s mesom, čorbi i salata gdje možete dodati nešto novo ili promjeniti količinu sastojaka, tijesta su rezultat egzaktnih hemijskih procesa.

4. Ne pretjerujte sa količinom praška za pecivo ili kvasca, jer postoji mogućnost da tjesto naraste previše i pukne.

5. Nemojte da pravite zalihe praška za pecivo i kvasca, jer vremenom gube svojstva.

6. Tijesto stavljajte uvijek u zagrijanu rernu, jer sva tijesta sa praškom za pecivo i kvascem to “traže”. Prilikom spajanja
vlažnih i suvih sastojaka dolazi do hemijske reakcije i tijesto odmah počinje da raste. Sačekajte 10 do 15 minuta od trenutka kada rerna dostigne željenu temperaturu i onda stavite tijesto u nju.

7. Rešetku postavite na sredinu, kako bi se tijesto ispeklo podjednako odozgo i odozdo.

Izvor: stvarukusa.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: