Objavljeno: 20.08.2013 u 22:50 | Ideje i Savjeti | Komentara:

Ružmarin – Jako zdrava namirnica

ružmarinRužmarin je vrlo popularan i kao začin, no nama je zanimljiviji jer ova biljka ima i ljekovita svojstva. To je samo još jedan dobar razlog zašto bi ga svakako trebali konzumirati i kao začin i biljku kao lijek.

Ružmarin se od davnina povezuje s poboljšanjem pamćenja, a u tom kontekstu je spomenut i u čuvenoj Šekspirovoj drami Hamlet.

U medicini se trenutno koristi kao analgetik za glavobolje, kao i kod probavnih problema, no njegova glavna kvaliteta je to što pomaže pri poboljšanju pamćenja. Istraživači su otkrili da miris ove biljke pomoću eteričnih ulja može pojačati vaše kognitivne procese i do 75%.

Ružmarin ima pozitivan učinak i kad su u pitanju pozornost i koncentracija, što je vrlo važno u svakodnevnom životu.

Istraživanja su pokazala da ružmarin sadrži spoj (i u biljci i u eteričnom ulju) poznat kao 1,8-cineol, koji djeluje na biokemijske sustave na kojima se temelji pamćenje. Još kad spomenemo da ga i dan danas u Dalmaciji poneki vremešni Galeb zna staviti za uho umjesto parfema, ružmarinu stvarno treba skinuti kapu do poda!

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: