Objavljeno: 16.09.2014 u 10:28 | Featured, Lifestyle | Komentara:

Zdravstveni problemi koje banane rješavaju bolje od lijekova

Banane u sebi imaju tri različite vrste šećera i veliku količinu vlakana. Zbog toga, ovo voće brzo daje energiju, ali i uklanja neke zdravstvene probleme bolje od lijekova. Ne dajte da vas njegova visoka kalorijska vrijednost zavara, banane su prava superhrana.

banane-zdravstveni-problemi-rjesavaju

1) ZATVOR

Banane sadrže pektin, dijetalno vlakno koje ubrzava varenje i podstiče uklanjane toksina i teških metala iz organizma. Osim toga, banane djeluju kao probiotik i stimulišu varenje. One smanjuju nadutost i olakšavaju napetost u crijevima usljed zatvora.

2) STRES

Stres je postala bolest modernog doba koja konstantno utiče negativno na naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam, a nivo kalijuma u organizmu opada. Balans se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalijuma i koji normalizuju rad srca. Takođe, banane šalju kiseonik u mozak i regulišu optimalnu količinu vode u organizmu.

3) VISOK PRITISAK

Poznato je da pretjerano unošenje soli i manjak kalijuma imaju negativan efekat na krvni pritisak. Zato je jako bitno imati dovoljnu količinu kalijuma u krvi, a banane su njime bogate. Preporučuje se da svakog jutra pojedete jednu bananu, a ona će održavati krvni pritisak na idealnom nivou.

banane-zdravstveni-problemi-rjesavaju_2

4) PMS

Banane su bogate vitaminom B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a utvrđeno je da vitamin B pomaže sa predmenstrualnim simptomima. Banane smanjuju bolove u abdomenu i krstima, regulišu promjene raspoloženja i zadržavanje vode u organizmu.

5) DEPRESIJA

Triptofan se nalazi u bananama u obliku proteina koji stimuliše lučenje “hormona sreće”, serotonina. Samo jedna banana je dovoljna da podigne nivo ovo hormona toliko da se odmah osjetite smirenijim i srećnijim.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: