Objavljeno: 21.12.2013 u 9:45 | Featured, Zdravlje | Komentara:

Na ove vas načine tijelo upozorava da se loše hranite

Zbog brzog i stresnog načina života, teško je primijetiti suptilne znakove kojima tijelo pokušava reći da nešto nije u redu. Šalje nam razne poruke koje obično ignoriramo ili posežemo za nepotrebnim lijekovima i brzinskim rješenjima, bez da razmislimo o korijenu problema.

gripa-prehlada-zena

Znanstveno je dokazano da se mnogi problemi javljaju zbog loše prehrane, no ne pojavljuju se preko noći.

Ako niste sigurni koji bi to znakovi mogli biti, provjerite popis:

1. Slamnata kosa

Za zdravo funkcioniranje organizma ključna je prehrana, a folikule kose nisu iznimka. Proteinska pothranjenost dovodi do lomljive kose ili, još gore, njezinog gubitka. Prehrana s malim udjelom proteina, esencijalnih masnih kiselina i hranjivih tvari, poput vitamina C, cinka i željeza, povezana je s gubitkom kose i njezinim stanjivanjem, kao i gubitkom pigmentacije.

2. Prijevremeno starenje

Starenje je neizbježno, ali je prehranom moguće odgoditi vidljive znakove. Prehrana bogata vitaminima A, C, D i E, uz antioksidanse, poput karotenoida, tokofernola i flavonoida, ima blagotvoran utjecaj na kožu i odgađanje znakova starenja. Zato, dnevno pojedite barem pet obroka voća i povrća.

3. Loša oralna higijena

Znakovi loše prehrane mogu biti upaljene desni i njihovo krvarenje, gubitak zuba, bolovi u usnoj šupljini i karijes. Prečesti popravci zuba ukazuju na previše šećera, a upaljene desni na premali unos vitamina C.

4. Prekomjerno debljanje ili mršavljenje

Nenamjerno debljanje ili mršavljenje može biti znak loših prehrambenih navika. Drugim riječima, kad je debljanje u pitanju, prehrana je puna praznih kalorija koje nemaju hranjivu vrijednost.

5. Oslabljena moždana funkcija

Uobičajeni znakovi koji upozoravaju na lošu prehranu su problemi s pamćenjem i/ili koncentracijom. Mozak ovisi o prehrani, posebno adekvatnom unosu omega-3 masnih kiselina. Jedite orahe, sjemenke lana, riblje ulje, losos…

6. Problemi s probavom

Probavni problemi često su znak da ne unosite dovoljno vlakana, posebno topivih. I proljev i zatvor mogu nastati zbog vlakana. Topiva vlakna imaju mogućnost odgoditi pražnjenje crijeva, što povećava osjećaj sitosti, usporava apsorpciju hranjivih tvari i omogućava zdravu stolicu.

Preporuke su 25 grama dnevno za žene i 38 za muškarce. Jedite smeđu rižu, zob, orašaste plodove, sjemenke.

7. Sporo zacjeljivanje rana

Sporo zarastanje rana upućuje na nedostatak hranjivih tvari u organizmu. Organizam nema snage zacijeliti tkivo, treba mu više vremena za oporavak i teško se bori s infekcijama.

8. Loš imunitet

Loša prehrana slabi imunitet, te privlači bolesti i infekcije. Ako ste stalno prehlađeni, opskrbite tijelo hranjivim tvarima. Adekvatan unos vitamina A, C, E, cinka, selena, željeza i folne kiseline igra važnu ulogu u jačanju imuniteta.

9. Iscrpljenost

Razina energije može biti jedan od najboljih pokazatelja kvalitetne prehrane. Ako ste stalno iscrpljeni, vjerojatno je vaša prehrana puna ugljikohidrata i bez dovoljno proteina. Kombinacija cjelovitih žitarica s bjelančevinama pomoći će u stabiliziranju razine šećera u krvi i priskrbiti vam energiju. Moguće je i da nemate dovoljno vitamina C, što također vodi do osjećaja umora.

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: