Objavljeno: 26.06.2013 u 19:32 | Featured, Lifestyle | Komentara:

ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Malina jača imunitet i srce.

malina-jaca-srce-imunitet

Malina u sebi sadrži šećere glukozu, fruktozu, saharozu, organske kiseline – elaginsku, jabučnu, limunsku, salicilnu… Sadrži i eterično ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E.

Zbog korisnih sastojaka, u mnogim zemljama upotrebljava se za sprečavanje dijareje i ekcema, dok ekstrakt iz ploda djeluje protiv virusa. Ekstrakt aktivira i pankreas na lučenje inzulina, zbog čega se preporučuje za snižavanje šećera u krvi.

Stručnjaci tvrde da antocijanini i polifenoli, a posebno elaginska kiselina, koje u malini ima u zavidnim količinama, blagotvorno djeluju u zaštiti ćelija od oštećenja, starenja i raznih oblika kancerogenih oboljenja.

Njihova istraživanja potvrdila su nesumnjivo citostatsko dejstvo na ćelije karcinoma debelog crijeva.

Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu svježe, jer uspješno skidaju povišenu temperaturu, potiču znojenje, čiste žuč, pospješuju izbacivanje pijeska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normaliziraju krvnu sliku.

U posljednje vrijeme sve više se istražuje i djelovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u sjemenkama ove voćke, sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, sprečava oštećenje DNK, a ne djeluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.

Izvor: report.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: