Objavljeno: 30.08.2016 u 15:06 | Featured, Hrana i piće | Komentara:

Evo zašto nikada ne trebate jesti bananu za doručak!

Ukoliko ste među onima koji za doručak pojedu bananu, trebate znati da to baš i nije preporučljivo.

banane_pixabay

Prema riječima eksperata, banana nije dobar izbor za doručak i može u potpunosti pokvariti vašu naviku zdrave ishrane. Nutricionist dr. Daryl Gioffre je rekao da banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalija, vlakana i magnezija, ali da nisu dobar izbor za doručak.

Razlog za to je visok nivo šećera koji za bananu iznosi 25 posto. Zahvaljujući kombinaciji s umjerenim nivoom kiselosti uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.

“Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osjećati umornim i gladnim“, izjavio je Gioffre.

Osim toga, banane nisu dobre ni u održavanju zdravog probavnog sistema.

“Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. To začepi probavni sistem“, dodao je nutricionist.

No, to ne znači da se trebate odreći banana, samo ih morate kombinirati s nečim drugim.

“Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava“, istakao je dr. Gioffre.

On preporučuje kombinovanje banana s nečim što će neutralizirati kiselinu i usporiti korištenje šećera te tako spriječiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu se koristiti kikiriki puter, začini i bilje.

Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: