Objavljeno: 30.08.2015 u 14:27 | Featured, Lifestyle | Komentara:

Evo kako da vratite imunitet u roku od 15 sekundi

Specijalista za kinesku terapiju sa Univerziteta u Moskvi, profesor dr Sergej Bubnovski, preporučuje jednostavnu metodu za jačanje imunog sistema – potapanje stopala u hladnu vodu.

PHOTO:flickr/Claire Plumridge

Hladna voda i tuširanje hladnoom vodom sastavni su dio tradicije mnogih kultura iz dobrog razloga. Iako nam je mnogo prijatnije kada se tuširamo i kupamo toplom vodom, hladna voda pruža brojne zdravstvene pogodnosti.

Studija koju su sproveli njemački naučnici je došla do zaključka da ljudi koji se tuširaju hladnom vodom bar 2 minuta rijetko oboljevaju od prehlada.

Druga studija, koja je sprovedena u Pragu, proučavala je efekat mokrenja u hladnoj vodi kod mladih atleta. Oni su mokrili u hladnoj vodi temperature 14°C tri puta nedeljno u periodu od šest nedelja.

Nakon tog perioda, utvrđeno je da se broj dvije vrste bijelih krvnih ćelija – monocita i limfocita, koji su odgovorni za uništavanje patogena – povećao.

Hladan tuš nas čini življima i daje nam više energije, a naše srce kuca brže i bolji je protok krvi. Ako nas samo umivanje hladnom vodom budi i čini svježijima, zamislite kakav je onda efekat hladne vode na čitavo tijelo.

Mnogi istraživači tvrde da hladan tuš oslobađa stresa i poboljšava raspoloženje. Studija sprovedena na Univerzitetu u Virdžiniji, SAD, otkrila je da hladna voda stimuliše proizvodnju norepinefrina, hormona sličnog adrenalinu sa sličnom funkcijom. Norepinefrin je zadužen za manje krvne sudove i ima ulogu antidepresiva.

Metoda jačanja imunog sistema hladnom vodom

Svake večeri pred spavanje napunite lavor hladnom vodom. Zatim stavite stopala u lavor i držite ih u vodi samo 15 sekundi. Nakon toga obujte pamučne čarape. Praktikujte ovu metodu svake večeri i značajno ćete ojačati imuni sistem.

U slučaju da imate prehladu, primenjujte ovu metodu na svaka 4 sata.

Nemojte se plašiti da bi ovo moglo da pogorša vaše zdravstveno stanje jer ova metoda može samo da ojača vaš imuni sistem.

Izvor: webtribune.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: