Objavljeno: 17.07.2015 u 14:11 | Featured, Lifestyle | Komentara:

Bacate ljuske od jaja? Kada ovo vidite, više nikada nećete to uraditi!

Bjelanjak i žumanjak upotrebljavaju se u različite svrhe, ali jedan dio jaja baca se bez razmišljanja – ljuska. Ipak, njene mogućnosti primjene u kućanstvu su brojne.

ljuske_jaja

Ispolirajte vazu u koju se nataložila prljavština

Smjesu od zdrobljene ljuske jaja i limunova soka ulijte u vazu i ostavite da stoji nekoliko dana uz povremeno miješanje. Limunska kiselina izgrist će masnoću, a abrazivni učinak zdrobljene ljuske ukloniti prljavštinu. Nakon toga vazu jednostavno isperite toplom vodom i ostavite da se sama osuši, piše Daily Mail.

Neka vaše bijelo rublje zablista

Ljuske od jaja su porozne te s lakoćom upijaju mrlje. Za izbjeljivanje rublja stavite razbijenu ljusku u vrećicu od muslina i ubacite u perilicu. Pazite da je dobro zatvorite kako vam se ljuska ne bi prosula po unutrašnjosti perilice. Budući da vruća voda oslobađa prljavštinu s rublja, komadići ljuske privući će je na sebe i spriječiti da rublje ostane sivo.

Zaštitite biljke od puževa

Kako vam puževi ne bi uništavali cvijeće i povrće, posipajte usitnjenu ljusku jajeta oko korijenja prepriječite im put. Puževi ne vole oštre i nepravilne površine pa neće prelaziti preko komadića ljuske.

Ublažite ubode insekata

Potopite ljuske u jabučni ocat na nekoliko dana i “lijek“ protiv uboda komaraca i ostalih dosadnih insekata je spreman za nanošenje na kožu. Smjesu primjenjujte direktno na osipano mjesto i svrab bi se trebao umiriti. Pripravak smijete držati sljedećih mjesec dana u hladnjaku.

Uzgojite zdrave rajčice

Stavite šaku zdrobljenih ljusaka u rupu netom prije sadnje. One će u zemlju pustiti kalcij, koji hrani korijen rajčice tako da izraste zdrava i rumena. Isti učinak postići ćete i s paprikama, bučom, krastavcima i dinjama.

Kao čašica za uzgoj sjemenjača

Prepolovite ljusku od jaja i na svakom kraju probušite rupicu. Polovice napunite kompotom, dodajte malo vode i unutra posijte sjeme. Niknut će brže.

Kafa ima bolji okus

Čajnu žličicu usitnjenih ljusaka dodajte u mljevenu kafu prije zakuhavanja. Kalcijev karbonat iz ljuske neutralizirat će kiselost i kafa će biti ukusnija.

Povećajte unos kalcija

Pecite ljuske od jaja desetak minuta u pećnici na 180 stupnjeva, zatim pustite da se ohlade pa ih drobite dok se komadići ne pretvore u puder. Dobivenu masu možete dodavati svakodnevno u juhe ili napitke i tako si povećati razinu kalcija, koji je neophodan za zdrave kosti.

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: