Objavljeno: 22.11.2017 u 10:06 | Zanimljivosti | Komentara:

ZBOG ODLJEVA STANOVNIKA: Selo u Švicarskoj poziva čak i strance i daje 75.000 ko hoće tamo da živi!

Stanovnici švicarskog sela Albinena, u kantonu Valais, za deset dana trebaju odlučiti o novoj politici kojom bi strancima spremnim da u selo dođu živjeti barem deset godina ponuditi novac. Radi se o iznosu od 70.000 švicarskih franaka, piše Local.

selo-svicarska

Maleno selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika.

Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe familije, odlučuju se na odlazak iz sela.

Samo u posljednjoj godini selo su napustile tri familije s ukupno osmero djece pa je lokalna vlast bila prisiljena zatvoriti seosku školu.

Stanovnici sela zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se osigurala budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog vijeća je da familijama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima daruju po 25.000 franaka za svaku odraslu osobu u familiji i dodatnih 10.000 franaka po djetetu.

Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Novac od lokalnih vlasti dobivaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči napustiti selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti su uvjerene kako su ove mjere pristupačne za sve.

“To je ulaganje u budućnost sela”, piše u lokalnim novinama. Dodaje se kako bi zajednica trebala profitirati od novih familija kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskom dućanu, dok se istovremeno u selo vraća život. “U najboljem slučaju će se opet otvoriti i škola u selu”, dodaje se u novinama.

Albinen je, za sve one koji žele znati nekoliko detalja više, selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rhone. Selo se ponosi čistim planinskim zrakom i s mnogo sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.

U selu nema previše mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

Izvor: doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: