Objavljeno: 12.03.2014 u 16:08 | Zanimljivosti | Komentara:

Zašto su vene plave, ako je krv crvena?

Krv nikada nije plava, već je uvijek neke nijanse crvene. Ipak, vene kroz koje prolazi crvena krv mogu da djeluju plavičasto zbog načina na koji ljudsko tkivo i krv reflektuju i apsorbuju svjetlo.

vene

Plava boja vena je “krivica” načina na koji se rasipa svjetlost.

ZA SVE JE KRIVA SVJETLOST

Kada svjetlo dospije u ljudsko tkivo, ono se rasipa na sve strane kroz ćelije i ostale strukture. To svjetlo je ili apsorbovano u tkivo ili nestane kroz površinu kože. Svjetlo koje nestane kroz površinu kože, ili se reflektuje, mi možemo da vidimo golim okom.

Krv je obično crvena zbog hemoglobina, proteina koji je zadužen za nošenje kiseonika u crvena krvna zrnca, a koji apsorbuje mnogo plavog svjetla i reflektuje mnogo crvenog svjetla. Sjetite se nekoga ko poplavi u licu-to obično znači da u njegovom organizmu nema dovoljno kiseonika.

Vene, za razliku od arterija, nose deoksigenisanu krv, koja u tkivu oko vena apsorbuje mnogo više crvenog svjetla od krvi bogate kiseonikom.

Što je više apsorbovanog crvenog svjetla, to ga manje vidimo. Kada se crveno svjetlo apsorbuje u vene, ali se i reflektuje sa tkiva oko vene, mi na površini kože vidimo da je crveniji dio iznad vene, a ne oko njih.

VENE DJELUJU PLAVO JER NOSE DEOKSIGENISANU KRV

Duboke vene će djelovati plavlje zbog deoksigenisane krvi koju sadrže, a koja reflektuje manje crvenog svjetla nego ostala tkiva.

Ovo kreira, svojevrsnu, optičku iluziju. Vena izgleda plavo, ne zbog toga što se reflektuje više plavog svjetla, već zato što se manje crvenog svjetla reflektuje iz same vene, a ne iz tkiva oko nje.

Zato što su talasi plavog svjetla kraći od crvenih, vene koje su duboko ispod površine kože će izgledati plavlje.

Ovo djeluje kontradiktorno, ali to znači da će apsorbovati dugačko, crveno svjetlo, a da će kratko, plavo, “udariti” na mjestu iznad vene i “odskočiti” nazad u naše oči prije nego što se uopšte apsorbuje.

Ukratko, vene djeluju plavo jer nose deoksigenisovanu krv, što znači da reflektuju manje crvenog svjetla od okolnih tkiva. A, što je dublja vena, to ona djeluje plavlje.

Izvor: www.vijesti.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: