Objavljeno: 17.04.2017 u 8:18 | Vijesti, Zanimljivosti | Komentara:

Za 3 dolara sam kupila NAOČARE NA ALIEKSPRESU: Kad sam iste vidjela u BUTIKU U BEOGRADU, STALO MI JE SRCE!

Svako ko je pročitao tekst o patikama kupljenim u Beču za 30 eura, shvatio je da nisam ekonomski patriota. “A kako i da budem?“ – pitam ja. Neki su osuđivali kupovinu “preko grane“, mnogi su pljuvali tekst i stav mene kao autora. Ipak, većina je podržala, a to su mahom oni koji su imali slična iskustva.

naocare

Stojim iza svega što sam rekla, a prvenstveno one moje da je “Srbija zemlja čuda“, kao i da su ovdašnji trgovci – derikože!

To sam, po ko zna koji put, uvidjela kad sam se prikačila na sajtove za online kupovinu. Reklo bi se da se preko stranih portala za kupovinu može kupiti sve, od igle do lokomotive, i to i do šest puta manje novca.

Prije nekoliko dana, “zalijepim“ se kao idiot za pantalone u izlogu jednog beogradskog butika. Rekoh da uđem da pitam kol`ko su, pa kad legne plata da se počastim njima. Na rafu pored kase stoji 10- tak pari naočara koje su mi privukle pažnju više od prvobitne simpatije (crne pantalone sa nitnama).

naocare-ali

Zabuljim se u naočare, spazim model koji sam prije nekoliko dana poručila preko Aliexpress-a. Skinuše mi tri dolara za njih, što je oko 390 dinara kod nas, tako mi napisaše iz banke.

- Izvinite, koliko su vam ove naočare za sunce? – pitam vršnjakinju koja radi u pomenutom butiku, i dobijam odgovor koji mi je pao tako da bi mi bilo lakše da mi je zavalila šamarčinu.

- 2.100 dinara – rekla je slatka cura, koja je u tom trenu izgubila sve moje simpatije.

Rekoh “hvala najljepše“, a mislim se “jel` ti mene za**bavaš, sestro rođena“.

Kao da iste, i to tri para, neću polomiti na moru kad se zaletim na ležaljku i sjednem na njih (svake godine barem jedne moje sunčane naočare prođu tako).

Gledam, pitam se – ko je ovdje lud? I poslije “Suzana, sram te bilo nisi patriota! Sram te bilo, zašto ne kupuješ domaće? Kakav si ti to Srbin???“

Vala – nikakav.

Nastavim dalje. Svratim u jednom šoping centru do tezgice na kojoj se prodaju maske za telefone. Gumeni meda za ajfon, dvije i po hiljade. Isti na Aliju i Ebay-u je plafon pet dolara. Silikonske zaštitne maske 1.200 dinara na tezgici ovog šoping mola. Na Ebay-u – dolar, dva.

Znači, čekaj. Ta slatka seka koja prodaje maskice za dnevnicu, istu zaradi prodajom jedne maskice. Jer – nabavna cijena nema šanse da bude više od dva dolara.

Da se razumijemo – sve je to “Kina“.

Možda će sad da se pronađe neko mudar i kaže – vidi ovu kupuje od Kineza.

Ali, j*g. Volim sebe da zovem “samo jednim bijednim piskaralom“, a takvi poput mene nemaju neke “vau“ plate, ma šta vi mislili. Tako se nema za “Police“ sunčane naočare, a ponekad ni za te kineske iz srpskog butika koje koštaju dva soma.

Priznali vi to ili ne, mnogi se “busaju“ često pozajmjenim novcem, ili još grđe – roditeljskim.

Ali realnost je malo surovija. U Srbiji je život ljudi koji rade za prosječnu platu – puko snalaženje, jurnjava, kupovina po akcijama ili kod Kineza.

Tako je sa praškom za veš, mesom, ali i patikama iz Beča, ili cvikama sa Alija. Ko zna zna, ko ne zna – nek` ga deru.

Izvor: Espreso.rs/Suzana Trajković

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: