Objavljeno: 17.05.2018 u 15:13 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Vojno čudo: Ovo je najskuplji ratni brod na svijetu

Dosad su u njega uložene milijarde i nastavlja se i dalje ulagati, a s njegovim se performansama ne može mjeriti nijedan drugi brod

Foto: US NAVY

Foto: US NAVY

Američki trenutačno najbolji i najskuplji ratni brod postao je još i skuplji. USS Gerald Ford, nosač zrakoplova u fazi je testiranja, a nakon provjere i korekcije nekih stanja identificiranih za vrijeme testiranja, u njegov razvoj bit će potrebno uložiti dodatnih 120 milijuna dolara. Time će troškovi ovog najsuvremenijeg ratnog broda na svijetu premašiti cijenu od 12,9 milijardi dolara koliko je odredio američki Kongres.

Više novca potrebno je zbog popravka određenih komponenti koje su oštećene tijekom posljednjih testiranja. Naime, brod prolazi svoju finalnu fazu testiranja tijekom proteklih godinu dana. Umjesto kablova i užadi na brodu se koriste posebne dizalice koje transportiraju bombe na palubu za uzlijetanje gdje se trebaju ukrcati na zrakoplov. Dizajnirane su kako bi mogle nositi puno više nego prijašnje, a cilj im je i ubrzati sam proces ukrcaja i iskrcaja s broda, piše CNN.

“Mornarica planira iskoristiti autoritet koji joj je osigurao Kongres 2007. godine kako bi povećala trošak, zbog potrebe ispravaka nedostataka identificiranih tijekom testiranja, ti su ispravci potrebni i kako bi se osigurala sigurnost broda i osoblja. Kada se izvrši ta prilagodba ukupni troškovi će biti 13.027 milijardi dolara”", stoji u izjavi američke mornarice. Iako Mornarica može sama prilagoditi određene troškove koji su potrebni za razvoj moraju informirati zakonodavce o raznim promjenama i potrebama za novim sredstvima.

Prvi od tri slična nosača koje je naručila mornarica, a čiji će ukupni trošak biti oko 42 milijarde dolara, veliki je doseg vojne mornarice pa i ne čudi što je testiranje ovih po mnogočemu tehnoloških čuda, bilo prepuno problema.

Rana testiranja njihova elektromagnetskog katapulta tijekom 2015. godine nisu bila uspješna, a to je bio sam jedan od neuspjeha programa kojeg su mnogi kritizirali zbog niza financijskih proboja i raznih odgoda. Iako novo povećanje troškova nije povezano sa sistemom katapulta, novi je korak u nazad u trenutku kada brod ulazi u svoju posljednju fazu testiranja prije nego što i službeno započne s vojnom službom 2022. godine.

Foto: US NAVY

Foto: US NAVY

Izvješće Pentagona iz siječnja 2018. godine otkrilo je kako je ovaj 100.000 tona težak ratni brod ‘zagađen’ problemima u kritičnim sistemima, uključujući i katapult koji lansira avione, oprema koja ih ‘hvata’ nakon slijetanja te radar. Zbog tih nedostataka “brod je osjetljiviji na napad a zbog toga je i limitiran tijekom rutinskih operacija”, stoji u izvješću.

Ostali problemi više su svakodnevne prirode, no ukazuju na što bi se trebalo pripaziti prilikom izrade novog ratnog broda, kao što je manjak kabinskog prostora za posadu. Nosač će proći još jedno dodatno testiranje na moru tijekom onog što mornarica naziva “post-shakedown maintenance availability”, sredinom srpnja, a sve kako bi se “instalirali preostali borbeni sistemi, završili odgođeni radovi i ispravila preostala odstupanja”.

Prije svoj prvog radnog zadatka Ford će također proći kroz niz testiranja koji uključuju detonaciju eksploziva u vodi pored broda. 2016. godine mornarica je u blizinu broda USS Jackson bacila tri eksplozivne naprave težine nekoliko tisuća kilograma kako bi vidjela kako brod reagira na obližnje podvodne eksplozije.

Ford je dugačak 335 metara, i može se pohvaliti s prvim novim dizajnom nosača u posljednjih 40 godina. Iako se na njemu provodi niz testiranja, zapravo nije poznato hoće li, zbog novih odgoda i kašnjenja, proći i kroz ova eksplozivna testiranja. No kako su strani protivnici, u prvom redu Kina, fokusirani na razvoj oružja koja su posebno dizajnirana kako bi pogađala američke nosače zrakoplova, testiranja su prijeko potrebna, i s obzirom veliku količinu sredstva utrošenih u izradu ovog broda.

Unatoč izazovima koji prate i koji su pratili izradu i testiranje nosača, prvog u svoj klasi, serija istraživanja je provedena pa se tako pretpostavlja da će biti i ova.

“Ovi mornari su eksperti u opremi koja je na brodu i oni su ti koji provode testiranja i evaluaciju budućih brodova iz klase Forda”, rekla je najviše rangirana dočasnica na brodu Laura Nunley koja je naglasila kako je upravo zbog toga ponosna na posadu broda.

Foto: US NAVY

Foto: US NAVY

Od umirovljenja USS Enterprise 2012. godine mornarica je operacije izvodila s 10 nosača zrakoplova, jednim manje od potrebe koju im je nametnuo Kongres 2011. godine. Većina posade ovog broda na nosaču je od njegove najranije razvojne faze, a manjak iskustva na moru nadomjestili su velikim opsegom znanja u novim tehnologijama koje će se upotrijebiti na ovom brodu. To će postati i novi standard za sve brodove u klasi Ford.

Novi nosač iz ove klase, USS John F. Kennedy, trebao bi u operativnom stanju biti 2020. godine, a konstrukcija trećeg broda iz ove klase, novog USS Enterprisea, trebala bi započeti ove godine.

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: