Objavljeno: 07.05.2014 u 17:52 | Zanimljivosti | Komentara:

Vjerovali ili ne, ovaj robot je star 240 godina

Ovog nevjerojatnog sićušnog robota imena „Pisac“ oko 1770. dizajnirao je i izgradio Švicarac Pierre Jaquet-Droz, urar. Jaquet-Droz se smatra jednim od najvećih autora uređaja sa satnim mehanizmom, a „Pisac“ je njegovo remek djelo.

Izvana je uređaj varljivo jednostavan, dakle maleni bosonogi dječak posjednut za drvenim stolom s perom u ruci. Vrlo lako ga možemo zamijeniti za običnu igračku. No ovaj dječak u sebi krije inženjersko čudo: šest tisuća specijano izrađenih komponenti koje sinkronizirano rade stvarajući potpuno samostalni pisaći stroj kojeg neki smatraju najstarijim primjerom kompjutera. „Pisac“ još uvijek radi, a u ovom videu možete vidjeti na koje detalje je Jaquet-Droz pazio pri izradi dječaka koji umače pero u tintu, pomiče stranice, očima prati ono što piše. Priznajem da je u pojednim trenucima zastrašujuće savršen.

 

Izvor: geek.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: