Objavljeno: 31.12.2014 u 9:51 | Zanimljivosti | Komentara:

(VIDEO) SIMBOLI NAŠE MLADOSTI: Bez ovoga nije mogla da se zamisli zima!

Zima, zima, e pa šta je… I ova sadašnja hladna je kao i one nekadašnje, ali se umnogome razlikuje od zima našeg djetinjstva i mladosti, prije svega po onome što se nosilo i što smo svi tada manje-više imali.

Da li se sjećate ovoga?

1. Akiak čizme
Bile su više nego popularne, a imalo ih je svako dijete jer, jednostavno, nije bilo drugih da se kupe. Bile su gumene sa krznom unutra, u tri boje – plave, crvene i žute. Praktične i tople, to je bilo sve što nam je trebalo za sankanje i grudvanje. Najvažnije, pošto su svi nosili isto, niko nikog nije zagledao šta je obuo niti razmišljao da li je firmirano i koliko košta.

akiak-cizme-foto

2. Olimpijski Vučko
Te sada već davne 1984. godine cijela Jugoslavija ludovala je za Vučkom, maskotom ZOI i jugo zimskim olimpijcima poput klizačice Sande Dubrovčić i srebrnog skijaša Jure Franka kome je raja ispred Skenderije uglas klicala: “Volimo Jureka više od bureka!”.

zima-vucko-foto

3. Klisko
Dan kada su Elanove sanke dobile konkurenciju jeste dan kada je “rođen” klisko – parče plastike u obliku jabuke na koje se sjedne i kojim se sa zaleđenog brdašca spustiš dole za tren. Jeftino, lako i praktično. Klinci ga i danas koriste.

klisko-foto-beta

4. Marsovke
Sredinom osamdesetih među boljestojećom djecom pojavile su se i prve čizme marsovke donijete, naravno, iz inostranstva. Bile su pufnaste, mekane, sive, bijele, roze i šuškale su ljepše od milion dolara. Taj zvuk se nikad ne zaboravlja. Ko ih je imao, bio je glavna faca u razredu.

marsovke-foto

5. Jakna montara
U ono vrijeme pravi statusni simbol. Mekana i puna paperja, do tada nikada viđena, šivena je u Sloveniji. Brzo je osvojila Jugoslaviju i bila je skupa ko đavo, ali je vrijedela svaki devalvirani dinar.

mont-jakna-foto

Da li su i vaše zime izgledale ovako? Da li se sjećate još nečega što smo mi zaboravili?

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: