Objavljeno: 08.08.2014 u 18:25 | Zanimljivosti | Komentara:

U Černobilu pronađeno fatalno “Slonovo stopalo” koje za 30 sekundi izaziva vrtoglavicu a za 300 smrt!

Černobilska nuklearna katastrofa koja se dogodila 1986. godine u nuklearnoj elektrani Lenjin smatra se najvećom ekološkom katastrofom u istoriji nuklearne energije.

cernobil-slonovo-stopalo (1)

Još od jeseni 1986. specijalne ekipe se bore da suzbiju posljedice radijacije od nuklearne katastrofe koja se dogodila u Černobilu.

Iako su brojke na mjeračima radijacije jasno ukazivale da ne treba da se prilazi reaktoru 4, znatiželjni naučnici su morali makar da ubace unutra kameru.

Unutar reaktora 4 našli su crnu lavu, koja neodoljivo podsjeća na “Slonovo stopalo“, najsmrtonosniji nuklearni otpad na svijetu!

cernobil-slonovo-stopalo (3)

Za samo 30 sekundi izloženosti ovom fenomenu slijedi vrtoglavica i umor koji će vas pratiti nedelju dana. Dva minuta izloženosti i vaše ćelije će početi da se raspadaju, za četiri minuta slijedi povraćanje, proliv i groznica. Poslije 300 sekundi izloženosti imate samo još dva dana života.

U najvećoj nuklearnoj katastrofi na svijetu, ogromna emisija oslobođene energije iz radioaktivnog materijala koji se koristio kao gorivo bukvalno je topila sve oko sebe. Metal, beton i sve što se našlo na putu je bilo istopljeno i u tečnom stanju se slivalo ka dnu reaktora. Kada se ova masa ohladila poprimila je oblik slonovog stopala.

cernobil-slonovo-stopalo (2)

Izvještaji iz 1986. godine govore da radioaktivnost Slonovog stopala bila tolika da nije mogla ni da se izmjeri.

Procjenjuje se da je radioaktivnost bila oko 1.000 puta jača od doze koja izaziva rak.

Ubrzo poslije incidenta skoro 600.000 radnika je došlo da spriječi dalje širenje radijacije. Svjesno ili ne, oni su podnijeli najveću žrtvu. Više od 30 radnika je umrlo u roku od mjesec dana od posljedica zračenja, a 125.000 je oboljelo od raka od posljedica zračenja. U decembru 1986. počela je izgradnja ogromnog betonskog sarkofaga koji je imao za cilj da zadrži radijaciju.

Ali ovaj sarkofag nije u potpunosti zatvoren, već su ostavljeni otvori koji se koriste za eksperimentalna i naučna istraživanja.

Tog decembra naučnici su otkrili “Slonovo stopalo”. Nekoliko metara dugačko posjeduje nivo radijacije dovoljno da ubije čovjeka za samo nekoliko sekundi. Ali, uprkos opasnostima, ljudski rod je uspjeo da napravi fotografije ovog smrtonosnog nuklearnog otpada.

cernobil-slonovo-stopalo (4)

Kada je ova fotografija slikana 10 godina nakon katastrofe, “Slonovo stopalo” je emitovalo svega jednu desetinu svog nekadašnjeg zračenja.

Ali i takvo je nakon 500 sekundi izloženosti moglo da izazove slabije simptome bolesti radijacije, a od jednog sata izloženosti – smrt!

Iako je za izgradnju betonskog sarkofaga potrošena količina betona sa kojom bi mogli da popunimo trećinu Empire State Buildinga, ova crna lava nastavlja da ugrožava životnu sredinu.

“Slonovo stopalo” je i dalje izvor potencijalne opasnosti jer topeći beton sada prijeti da zagadi podzemne vode.

Planovi za 2015. godinu su da se još jednom izoluje i obezbjedi kako ne bi izazvalo još jednu katastrofu.

Ovaj jedinstveni komad nuklearnog otpada postao je simbol najmoćnijeg alata čovječanstva, podsjećajući nas na odgovornost koju imamo kao ljudski rod.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: