Objavljeno: 01.03.2017 u 12:21 | Zanimljivosti | Komentara:

Tragična životna priča našeg glumca: Nijemci su mu pobili sve, a njegova prva rečenica na sceni bila je HAJL HITLER!

Eugen Moše Verber rođen je u Subotici, 1923. godine, u patrijarhalnoj i ortodoksnoj jevrejskoj porodici. Mnogi ga pamte kao glumca, ali Verber je bio književnik, naučnik, prevodilac, pregovarač i svojevrsni diplomata – premda se nikada nije isticao i “hvalio” svojim umijećem.

eugen-verber (1)

On je od malih nogu vaspitavan po načelima jevrejske tradicije i pohađao je osnovnu jevrejsku školu. Maturirao je na trgovačkoj akademiji u Novom Sadu, ali je paralelno učio hebrejski jezik – kako u školi i porodici, tako i u sinagogi.

Verber je bio saradnik Narodnooslobodilačkog pokreta i kao takav bio je uhapšen od strane mađarskih okupatora. Izbjegao je Novosadsku raciju u kojoj je poginulo između tri i četiri hiljade ljudi i prebjegao je u Budimpeštu. Tamo je radio kao zubni tehničar, ali su ga krajem 1943. godine odveli na prinudni rad na Istočni front. U ljeto 1944. godine Eugen Verber uspjeo je da pobjegne iz logora i da se pridruži jedinicama Crvene armije. Prelazi u Jugoslaviju i stupa u partizane, ali je ne dugo potom demobilisan zbog bolesti.

Nakon demobilizacije Eugen počinje glumačku karijeru u Vojvođanskom narodnom pozorištu, a paralelno radi i kao novinar u subotičkoj “Hrvatskoj riječi” i jednom mađarskom listu.

Svega nekoliko mjeseci pošto su mu okupatori ubili majku, dvije sestre i veliki dio familije, Eugen je kročio na pozorišne daske i njegova prva rečenica izgovorena pred publikom bila je – “Hajl Hitler”.

Igrao je u skoro 60 filmova u periodu od 1960. do 1990. godine, a zbog odličnog izgovora njemačkog jezika igrao je uloge njemačkih oficira u ratnim filmovima.

Svake pete godine, Eugen Verber išao je u Aušvic, kako bi se poklonio senima svoje majke i sestara.

eugen-verber (2)

Eugen Verber cijelog života bavio se izučavanjem jevrejske istorije i kulture. Objavio je brojne radove iz judaistike, a prevodio je i sa njemačkog, mađarskog, jidiša, aramejskog i hebrejskog jezika. Bio je predsjednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Proslavio se prevodima Talmuda, Kabala, Kumranskih rukopsa i važio je za jednog od najvećih poznavalaca biblijske literature i istorije jevrejskog naroda na našim prostorima.

Pamtimo ga kao Hansa Šmita iz “Otpisanih”, Matkovića iz serijala o kamiondžijama Paji i Jaretu, ali i kao kolegu Veselina Cvetkovića u kultnom filmu “Varljivo leto ’68″. Zapažene su i njegove uloge u filmovima Operacija Beograd, Valter brani Sarajevo, Salaš u malom ritu, Zimovanje u Jakobsfeldu, Zadah tela, Biciklisti…

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: