Objavljeno: 11.11.2014 u 15:45 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

Tihi ubica: Poslije ovoga NIKADA nećete sušiti veš na radijatoru!

Tokom jesenjih i zimskih mjeseci mnogi se odlučuju da suše rublje na radijatorima. Brzo rješenje često je i pogrešno, a sa sobom povlači i niz zdravstvenih rizika.

susenje-vesa

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi usljed sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, u protivnom vazduh se toliko isušuje da to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa. Sluzokoža postaje toliko suha da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Na povezanost nekvalitetnog vazduha, sušenja odjeće na radijatoru i iritacija disajnih organa ukazalo je i istraživanje Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj. Pokazalo je da sušenje garderobe u stanovima povećava stepen vlage za 30 odsto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija, kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domova u Glasgovu, gdje je sprovedena studija. Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promijeniti, piše Glas Slavonije.

Simptomi infekcije su brojni – kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

Izvor: Alo.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: