Objavljeno: 04.02.2018 u 12:56 | Zanimljivosti | Komentara:

ŠVICARSKO SELO PONOVILO PONUDU: Ko se doseli u ovo mjesto daju 21.000 EURA PO OSOBI

Švicarsko mjesto Albinen, smješteno u kantonu Vale, pravo je selo iz bajke, a ništa manje bajkovito vlasti iz ovog mjesta odlučile su ponuditi po 21.500 eura svakom ko se doseli u ovo mjesto.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Riječ je o politici koja je prošle godine oduševila stanovnike Evrope, a koju su gradske vlasti u decembru 2017. godine odlučile provoditi kako bi se aktivno izborili s velikim iseljavanjem stanovništva.

Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela.

Samo u posljednjoj godini, selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.

Stanovnici sela zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se obezbijedila budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25 hiljada franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10 hiljada franaka po djetetu.

Četveročlana porodica, prema tom predlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70 hiljada švajcarskih franaka.

Ali, postoje i uslove koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje 10 godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 hiljada franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti su uvjerene da su ove mjere pristupačne za sve.

„To je ulaganje u budućnost sela“, pišu lokalne novine. i dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.

„U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu“, dodaje se u novinama. Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i s puno sunčanih dana godišnje.

Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Lukerbad.

U selu nema puno mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

Izvor: webtribune.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: