Objavljeno: 30.09.2017 u 9:31 | Zanimljivosti | Komentara:

Svi jaja ostavljamo u vratima frižidera: To je VELIKA GREŠKA – evo gdje zapravo treba da stoje

Kako vi odlažete jaja? Kladimo se kao “sav normalan svijet”, odnosno u vratima frižidera koja sasvim prigodno imaju i prostor za skladištenje jaja. I tu svi griješimo.

jaja-frizider

Naime, eksperti tvrde da je ovo najgore mjesto koje možemo da izaberemo za jaja jer je tu pretoplo za njih. A evo i još par stvari koje sigurno niste znali:

Pri samoj kupovini jaja, otvorite karton i pogledajte da li vam je zapalo neko polomljeno. Provjerite i rok trajanja, ali uzmite u obzir i to šta planirate da pravite od njih. Za kolače je često i bolje malo starije jaje, a ako planirate da ih poširate, gledajte da budu što svježija.

Dalje, kada ih donesete kući, ne vadite ih iz kartona – tako ćete ih zaštititi od lomljenja, sprečiti brzo isušivanje i blokirati neprijatne mirise koji mogu da se rašire frižiderom. Kao što smo već rekli, ne ostavljajte ih u vratima, već na najhladnijoj polici frižidera.

Obavezno dobro operite ruke nakon što završite posao sa živim jajima, a potom dobro očistite i sve kuhinjske površine.

Ako ste sumnjičavi, testirajte svježinu jaja tako što ćete ih potopiti u vodu. Svježe jaje će biti na dnu, malo starije će biti malčice podignuto od dna. A ako pluta po vodi, odmah ga bacite.

I na kraju, jaja servirajte čim ih pripremite. Toplo sobno okruženje je idealno mjesto za bakterije i zato stručnjaci kažu da ako pripremljena jaja stoje duže od dva sata – bacite ih.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: