Objavljeno: 22.07.2016 u 23:29 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

Snimljena strašna meteorološka pojava: Sprema li nam se katastrofa?

Pilot Jerry Ferguson letio je helikopterom iznad Phoenixa u ponedjeljak kada se iznad američkog grada formirala velika oluja.

snimak-nebo-2

Snimajući vremenske prilike za jednu lokalnu televizijsku stanicu, Ferguson je načinio jednu od najljepših fotografija pojave koja se u meteorološkom svijetu naziva mikroudar koji se opisuje kao vertikalno kretanje vjetra od oblaka prema tlu, a koji može biti popraćen kišom.

Mikroudari se pojavljuju kada se rashlađeni zrak obrušava na tlo brzinom od preko 160 kilometara na sat. Pojava je lokalizirana, a vjetar se nakon udara u zemlju kreće vertikalno u stranu. Oni su izuzetno opasni za avione i druge letjelice jer mogu prouzrokovati slom uzgona i izazvati pad.

Snimljen ga sa sigurne udaljenosti, mikroudar izgleda kao gljiva nakon velike eksplozije, a zbog svoje veličine neodoljivo podsjeća na detonaciju nuklearne bombe.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: